Przepis na słynne, amerykańskie ciasto dyniowe. "Pumpkin pie" to prawdziwy hit jesieni! - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Przepis na słynne, amerykańskie ciasto dyniowe. „Pumpkin pie” to prawdziwy hit jesieni!

Przepis na słynne, amerykańskie ciasto dyniowe. „Pumpkin pie” to prawdziwy hit jesieni!

Z utęsknieniem myślisz o dźwiękach delikatnego deszczu za oknem? Nie możesz doczekać się chłodniejszych temperatur? Mamy dla Ciebie dobrą wiadomość. Jesień już niebawem! Zaszyj się pod kocem z aromatyczną kawą i wypróbuj naszego przepisu na smakowite „Pumpkin pie”.

,

„Pumpkin pie” to tradycyjny wypiek podawany w USA i Kanadzie, który zachwyci niejednego kulinarnego smakosza. Najważniejszy składnik ciasta, a mianowicie dynia, wyróżnia się nie tylko licznymi wartościami odżywczymi, ale znajduje również bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Tym razem przygotowaliśmy propozycję przepisu na jeden z najpopularniejszych amerykańskich deserów.

Zobacz także: Przepis na powidła śliwkowe bez smażenia. Ekspresowy sposób na pyszne przetwory

Wbrew pozorom sezon na dynię rozpoczyna się pod koniec sierpnia i trwa aż do końca października. Nie przypada wyłącznie na okres Halloween. Wykorzystajmy zatem ten czas jak najlepiej. Uczcijmy przybycie ukochanej pory roku przepysznym ciastem dyniowym!

Przepis na „Pumpkin pie” – lista składników

Składniki na ciasto:

  • ok. 1 szklanki mąki pszennej
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Składniki na masę dyniową:

  • ok. 400 g dyni
  • 2 jabłka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • ok. pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ok. pół łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta mielonych goździków

Zobacz także: Przetwory w sam raz na zimę. Przepis na dżem ze śliwek

Przepis na „Pumpkin pie” – sposób przygotowania

  • Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
  • Myjemy dynię, a następnie pozbywamy się pestek.
  • Smarujemy masłem naczynie żaroodporne. Wkładamy do niego przekrojoną dynię. Pieczemy przez 20 minut.
  • Do naczynia dodajemy wcześniej umyte oraz przekrojone na pół jabłka. Pieczemy kolejne 20 minut.
  • Z piekarnika wyjmujemy dynię z jabłkami, pozostawiając je do wystudzenia.
  • Wybieramy miąższ z dyni i jabłek. Następnie blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy miskę.
  • Masło siekamy nożem, a później mieszamy je z mąką. Dodajemy cukier waniliowy, wodę i sól.
  • Zagniatamy składniki i wkładamy do zamrażarki na pół godziny.
  • Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy śmietankę oraz przyprawy.
  • Do białej i puszystej masy dodajemy uzyskaną wcześniej masę dyniową, dokładnie mieszamy.
  • Wyjmujemy z zamrażarki kruche ciasto. Następnie przekładamy je do tortownicy, aby uformować wysokie brzegi. Do środka wlewamy masę dyniową.
  • Pieczemy całość przez pół godziny w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni. Ciasto pieczemy do ścięcia się masy dyniowej (ok. 25 minut).
  • Ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Dekorujemy śmietanką.
  • Gotowe! Smacznego!

Zobacz także: Przepis na Ratatouille. Francuskie leczo w zupełnie nowym wydaniu

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze

Zobacz więcej >