„Pumpkin pie” to tradycyjny wypiek podawany w USA i Kanadzie, który zachwyci niejednego kulinarnego smakosza. Najważniejszy składnik ciasta, a mianowicie dynia, wyróżnia się nie tylko licznymi wartościami odżywczymi, ale znajduje również bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Tym razem przygotowaliśmy propozycję przepisu na jeden z najpopularniejszych amerykańskich deserów.
Zobacz także: Przepis na powidła śliwkowe bez smażenia. Ekspresowy sposób na pyszne przetwory
Wbrew pozorom sezon na dynię rozpoczyna się pod koniec sierpnia i trwa aż do końca października. Nie przypada wyłącznie na okres Halloween. Wykorzystajmy zatem ten czas jak najlepiej. Uczcijmy przybycie ukochanej pory roku przepysznym ciastem dyniowym!
Przepis na „Pumpkin pie” – lista składników
Składniki na ciasto:
- ok. 1 szklanki mąki pszennej
- 100 g roztopionego masła
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
Składniki na masę dyniową:
- ok. 400 g dyni
- 2 jabłka
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 jajka
- 100 g cukru
- ok. pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- ok. pół łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta mielonych goździków
Zobacz także: Przetwory w sam raz na zimę. Przepis na dżem ze śliwek
Przepis na „Pumpkin pie” – sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
- Myjemy dynię, a następnie pozbywamy się pestek.
- Smarujemy masłem naczynie żaroodporne. Wkładamy do niego przekrojoną dynię. Pieczemy przez 20 minut.
- Do naczynia dodajemy wcześniej umyte oraz przekrojone na pół jabłka. Pieczemy kolejne 20 minut.
- Z piekarnika wyjmujemy dynię z jabłkami, pozostawiając je do wystudzenia.
- Wybieramy miąższ z dyni i jabłek. Następnie blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy miskę.
- Masło siekamy nożem, a później mieszamy je z mąką. Dodajemy cukier waniliowy, wodę i sól.
- Zagniatamy składniki i wkładamy do zamrażarki na pół godziny.
- Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy śmietankę oraz przyprawy.
- Do białej i puszystej masy dodajemy uzyskaną wcześniej masę dyniową, dokładnie mieszamy.
- Wyjmujemy z zamrażarki kruche ciasto. Następnie przekładamy je do tortownicy, aby uformować wysokie brzegi. Do środka wlewamy masę dyniową.
- Pieczemy całość przez pół godziny w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni. Ciasto pieczemy do ścięcia się masy dyniowej (ok. 25 minut).
- Ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Dekorujemy śmietanką.
- Gotowe! Smacznego!
Zobacz także: Przepis na Ratatouille. Francuskie leczo w zupełnie nowym wydaniu
Dodaj komentarz