Powoli wchodzimy w jesienne klimaty. Warto w kuchni stawiać na dania, które będą zarówno sycące, pyszne jak i przyrządzone ze zdrowych składników. Warto sięgnąć np. po takie warzywa jak por, czosnek czy seler naciowy.
Dostarczą one nam wiele cennych składników odżywczych, takich jak choćby witaminy A, C, D, K i te z grupy B. Są także skarbnicą żelaza, magnezu, fosforu, cynku, potasu, polifenoli czy związków siarkowych. Mają więc działanie antyoksydacyjne, bakteriobójcze, antynowotworowe. Obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają odporność, usprawniają działanie układu nerwowego.
Wcześniej wspomniane warzywa można połączyć z makaronem i zapiec z serem. Przedstawiamy nasz przepis na makaron zapiekany z selerem naciowym i porem. Potrawa ta będzie jeszcze pyszniejsza w połączeniu z sekretnym składnikiem w postaci sosu arrabbiata.
Zobacz także: Przepis na zupę z dyni Ewy Wachowicz. To danie zachwyci całą rodzinę!
Przepis na makaron zapiekany z selerem naciowym, porem i arrabiatą – lista składników
Do przyrządzenia 4 porcji tego dania potrzebujemy:
- 400 g makaronu penne,
- 700 ml sosu arrabiata,
- 1/3 pora (jasnej części),
- 300 g selera naciowego,
- połowę natki pietruszki,
- 4 ząbków czosnku,
- 75 g rukoli,
- 200 g sera żółtego.
Możemy też sami zrobić sos arrabiata. Są w nim następujące składniki:
- 500 ml passaty pomidorowej,
- 500 ml pomidorów z puszki,
- 3 ostre papryczki chili,
- 3 ząbki czosnku,
- 50 ml oleju z oliwek,
- szczypta soli i pieprzu.
Zobacz także: Przepis na bananowe racuszki babci Janinki. Wnuki oszaleją z zachwytu!
Przepis na makaron zapiekany z selerem naciowym, porem i arrabiatą – sposób przygotowania
- Jeżeli sami robimy sos arrabiata, wówczas: umyte, oczyszczone z nasion i posiekane papryczki łączymy z rozdrobnionym czosnkiem. Smażymy przez pół minuty na patelni, następnie dodajemy passatę i pomidory. Zagotowujemy i dusimy na małym ogniu przez 3 minuty.
- Myjemy pora, rukolę, seler naciowy i pietruszkę. Wszystko siekamy, a pora kroimy w cienkie plasterki.
- Zagotowujemy w garnku wodę, wrzucamy makaron i gotujemy przez 12 minut, aż zrobi się miękki. Potem odstawiamy garnek i dolewamy trochę zimnej wody. Po 15 minutach odcedzamy.
- Naczynia żaroodporne smarujemy cienką warstwą masła. Nakładamy do nich makaron, dodajemy umyte warzywa, sos arrabiata zmieszany z posiekanym czosnkiem. Wszystko mieszamy, a potem posypujemy startym serem.
- Ustawiamy termoobieg w piekarniku i rozgrzewamy go do 200 stopni. Makaron zapiekamy przez 25 minut.
Zobacz także: Przepis na błyskawiczne ciasto z malinami. Złap ostatnie chwile lata!
Dodaj komentarz