Dynia jest warzywem z roślin z rodziny dyniowatych, do której zalicza się 130 rodzajów. Jest niezmiernie popularna na całym świecie, jednak w Polsce najchętniej sięgamy po zwyczajną oraz olbrzymią, choć pozostałe rodzaje, jak hokkaido i piżmowa cieszą się coraz większą popularnością w naszym menu.
Zobacz także: Przepis na błyskawiczne ciasto z malinami. Złap ostatnie chwile lata!
Dynia – wartości odżywcze i witaminy
Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały. Spożywając dynię w różnych jej postaciach, możemy dostarczyć sobie między innymi magnezu, selenu, potasu i cynku, a także witamin z grupy A, C i E, oraz kwasu foliowego i niacyny.
Warzywo stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Jest też doskonałą propozycją dla osób dbających o dietę, ponieważ dostarcza stosunkowo niewiele kalorii, 100 g dyni to jedyne 34 kcal!
Zobacz także: Przepis na powidła śliwkowe bez smażenia. Ekspresowy sposób na pyszne przetwory
Warzywo o zbawiennym wpływie na nasze zdrowie
Dzięki swoim właściwościom warzywo to ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Dynia ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne, zapobiega zaparciom, a także obniża stężenie cholesterolu we krwi.
Zobacz także: Przepis na bananowe racuszki babci Janinki. Wnuki oszaleją z zachwytu!
Przepis na zupę z dyni Ewy Wachowicz – lista składników
- 1 kg dyni
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka śmietany
- 3 Sszklanki bulionu warzywnego
- szczypta soli
- szczypta czarnego pieprzu
- szczypta gałki muszkatałowej
- pestki z dyni
Przepis na zupę z dyni – sposób przygotowania
- Na maśle podsmaż pokrojoną drobno cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj drobno posiekany czosnek. Podsmaż razem. Uważaj, żeby nie przypalić.
- Dynię obierz ze skórki, usuń pestki, pokrój miąższ w kostkę i dodaj do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Smaż całość przez kilka minut, po czym zalej dynię bulionem i duś do miękkości przez jakieś 30 minut.
- Ostudzoną i miękką dynię zmiksuj na gładko blenderem. Dodaj śmietanę, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej.
- Pestki dyni (ilość według uznania) upraż na suchej patelni i posyp nimi zupę w talerzach. Świetnie smakuje posypana grubo mielonym pieprzem.
Dodaj komentarz