Dzieci wprost przepadają za słodkościami. Kochają każde ich wydanie. Warto zatem postawić na zdrowszą wersję słodyczy i zafundować im rozpływające się w ustach rarytasy – racuszki z bananami. Polecamy nasz prosty i szybki przepis na uśmiech ukochanego wnuka.
Zobacz także: Przepis na błyskawiczne ciasto z malinami. Złap ostatnie chwile lata!
Banany – smaczna bomba witaminowa
Banany to jedne z najsmaczniejszych owoców. Mamy szczęście, że są dostępne przez cały rok! Świetnie sprawdzą się jako dodatek do deserów, pieczone z czekoladą, czy też jedzone prosto ze skórki.
Banany to owoce, które zawierają całą beczkę składników mineralnych i ogrom witamin: A, C, E, K oraz te z grupy B. Są istną skarbnicą potasu, dlatego warto, aby sięgały po nie osoby zmagające się z nadciśnieniem. Pomogą również na wrzody, a także… biegunkę u dzieci! Skórka banana również ma cudowne właściwości. Jest ona sprawdzonym sposobem na ukąszenia komarów, kurzajki, a nawet wybielenie zębów!
Zobacz także: Przepis na powidła śliwkowe bez smażenia. Ekspresowy sposób na pyszne przetwory
Przepis na racuszki – lista składników
Do przygotowania racuszków nie potrzebujemy zbyt wielu składników. Wystarczy zatem, że zaopatrzymy się w tę krótką listę:
- 2 banany
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 0,25 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- pół łyżeczki suchych drożdży (opcjonalnie)
- olej do smażenia
- sok z cytryny
- cukier waniliowy wymieszany z 2 łyżkami cukru pudru do posypania
Zobacz także: Pamiętacie pierwszy kolorowy telewizor Jowisz? Oto historia kultowej maszyny!
Przepis na racuszki – sposób przygotowania
- Banany należy obrać, pokroić je w plasterki i skropić sokiem z cytryny (by nie ściemniały).
- W jednej misce mieszamy jaja z mlekiem, a w drugiej sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
- Następnie dodajemy mieszankę suchych składników do mokrych i dokładnie mieszamy łyżką lub mikserem.
- Do ciasta wrzucamy pogniecione uprzednio widelcem banany i wszystko jeszcze raz mieszamy łyżką.
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy racuszki.
- Po usmażeniu odsączamy racuszki na papierowym ręczniku i po delikatnym ostudzeniu, posypujemy je cukrem pudrem.
Smacznego!
Zobacz także: Bezpłatne leki dla seniorów – wykaz 2023. Skorzysta więcej osób
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
Dodaj komentarz