Przepis na tartę z gruszkami. Z migdałami będzie smakować wyśmienicie! - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Przepis na tartę z gruszkami. Z migdałami będzie smakować wyśmienicie!

Przepis na tartę z gruszkami. Z migdałami będzie smakować wyśmienicie!

23 września zawitała do nas kalendarzowa i astronomiczna jesień. W końcu możemy cieszyć się dobrodziejstwami naszych sadów. Wypróbujcie koniecznie nasz przepis na pyszną tartę gruszkową.

Gruszki należą do jednych z najdłużej uprawianych roślin przez człowieka. Choć obecnie są niezwykle popularne niemalże na całym świecie, to pochodzą z Europy oraz Azji Zachodniej. W XVII wieku zostały sprowadzone także do Ameryki Północnej.

Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!

Na świecie istnieje kilka tysięcy odmian tego słodkiego owocu, jednak na rynku możemy spotkać około 100. Najczęściej spotykanymi w naszych sadach i sklepach są konferencja, klapsa czy komisówka.

Zobacz także: Przepis na pyszne ciasto z aronią. Przypadnie do gustu wszystkim domownikom

Gruszka – wartości odżywcze i witaminy

Gruszki są źródłem wielu cennych składników odżywczych, w tym witaminy C, potasu czy błonnika pokarmowego. Mają stosunkowo niski indeks glikemiczny. W zależności od odmiany waha się on między 33 a 42, z tego powodu może być on włączony do diety osób cierpiących na cukrzycę czy insulinooporność.

Zobacz także: Przepis na makaron z kurkami. Pomysł na doskonały obiad

Gruszki mają różnorodne zastosowanie. Świetnie sprawdzą się jako dodatki w daniach słodkich, jak i wytrawnych. Co ciekawe, jeśli posiadacie problemy z przetłuszczającą się cerą, warto wykorzystać w codziennej pielęgnacji gruszkę i wykonać z niej maseczkę na twarz.

Przepis na tartę z gruszkami – składniki

Zobacz także: Przepis na wyśmienity dżem z dyni. Najlepszy na jesień

Spód do tarty – składniki

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50–60 g wody
  • odrobina soli

Wierzch tarty – składniki

  • 2–3 gruszki
  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 2 łyżki prażonych migdałów

Przepis na tartę z gruszkami – sposób przygotowania

  • Przygotowanie zaczynamy od zagniecenia kruchego ciasta. Mąkę, cukier, cukier z wanilią i masło rozcieramy lub siekamy nożem, a potem dodajemy żółtko i wodę, następnie zagniatamy. Chowamy do lodówki na 30 minut do godziny.
  • Wałkujemy na omączonym blacie i przenosimy do formy. Ciasto podpiekamy około 20 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku.
  • Na podpieczony spód wykładamy gruszki (pokrojone na czwórki, a potem na plasterki).
  • Przygotowujemy sos z podanych składników.
  • Zalewamy kremem gruszki. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy 30 minut. Całość możemy posypać prażonymi migdałami.

Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!

Najpopularniejsze

Zobacz więcej >