Gruszki należą do jednych z najdłużej uprawianych roślin przez człowieka. Choć obecnie są niezwykle popularne niemalże na całym świecie, to pochodzą z Europy oraz Azji Zachodniej. W XVII wieku zostały sprowadzone także do Ameryki Północnej.
Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!
Na świecie istnieje kilka tysięcy odmian tego słodkiego owocu, jednak na rynku możemy spotkać około 100. Najczęściej spotykanymi w naszych sadach i sklepach są konferencja, klapsa czy komisówka.
Zobacz także: Przepis na pyszne ciasto z aronią. Przypadnie do gustu wszystkim domownikom
Gruszka – wartości odżywcze i witaminy
Gruszki są źródłem wielu cennych składników odżywczych, w tym witaminy C, potasu czy błonnika pokarmowego. Mają stosunkowo niski indeks glikemiczny. W zależności od odmiany waha się on między 33 a 42, z tego powodu może być on włączony do diety osób cierpiących na cukrzycę czy insulinooporność.
Zobacz także: Przepis na makaron z kurkami. Pomysł na doskonały obiad
Gruszki mają różnorodne zastosowanie. Świetnie sprawdzą się jako dodatki w daniach słodkich, jak i wytrawnych. Co ciekawe, jeśli posiadacie problemy z przetłuszczającą się cerą, warto wykorzystać w codziennej pielęgnacji gruszkę i wykonać z niej maseczkę na twarz.
Przepis na tartę z gruszkami – składniki
Zobacz także: Przepis na wyśmienity dżem z dyni. Najlepszy na jesień
Spód do tarty – składniki
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru pudru
- 50–60 g wody
- odrobina soli
Wierzch tarty – składniki
- 2–3 gruszki
- 2 jajka
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki mąki
- 180 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 2 łyżki prażonych migdałów
Przepis na tartę z gruszkami – sposób przygotowania
- Przygotowanie zaczynamy od zagniecenia kruchego ciasta. Mąkę, cukier, cukier z wanilią i masło rozcieramy lub siekamy nożem, a potem dodajemy żółtko i wodę, następnie zagniatamy. Chowamy do lodówki na 30 minut do godziny.
- Wałkujemy na omączonym blacie i przenosimy do formy. Ciasto podpiekamy około 20 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku.
- Na podpieczony spód wykładamy gruszki (pokrojone na czwórki, a potem na plasterki).
- Przygotowujemy sos z podanych składników.
- Zalewamy kremem gruszki. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy 30 minut. Całość możemy posypać prażonymi migdałami.
Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!