Przepis na wyśmienity dżem z dyni. Najlepszy na jesień - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Przepis na wyśmienity dżem z dyni. Najlepszy na jesień

Przepis na wyśmienity dżem z dyni. Najlepszy na jesień

Wielkimi krokami zbliża się jesień. To idealny moment, żeby przygotować przetwory, którymi będziemy mogli cieszyć się, kiedy nadejdą chłodniejsze dni. Dla fanów słodkości przygotowaliśmy przepis na smaczny dżem dyniowy.

,

Dynia jest źródłem wielu wartościowych składników odżywczych. Dlaczego warto włączyć ją do swojej diety? Przede wszystkim dynia stanowi źródło składników mineralnych, takich jak wapń, magnez, selen, potas czy cynk. Zawiera ponadto witaminy A, C i E, a także kwas foliowy i niacyny.

Zobacz także: Przepis na delikatną tartę ze śliwkami. Pokochasz ją od pierwszego kęsa!

Wartości i właściwości odżywcze dyni

Dynia ma także korzystny wpływ na zdrowie. Jej spożywanie wpływa między innymi na obniżenie zbyt wysokiego ciśnienia tętniczego i stężenia cholesterolu we krwi. Oprócz tego dynia ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Niewątpliwymi zaletami tego warzywa są też jego niska kaloryczność i lekkostrawność.

Nie należy również zapominać o pestkach dyni. One także są skarbnicą cennych witamin i minerałów: A, C, E, cynku, fosforu, żelaza, manganu i miedzi. Co więcej, poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci oraz dobroczynnie wpływają na stan zębów i kości. Jedzenie pestek dyni może też przeciwdziałać miażdżycy, osteoporozie i bolesnym skurczom.

Zobacz także: Przepis na grysik na gęsto z syropem malinowym. Podwieczorek jak za dawnych lat!

Przepis na dżem z dynią – lista składników

  • 1 kg dyni
  • 2 duże pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 1 saszetka żelfix (1:3)
  • 350 g cukru

Przepis na dżem z dynią – sposób przygotowania

  1. Umyj dynię. Następnie obierz ją ze skórki, wyjmij miękki miąższ oraz pestki. Pozostały twardy miąższ pokrój w kostkę o boku ok. 3-5 cm umieść w garnku.
  2. Zalej dynię niewielką ilością wody, tak by ledwo przykryła pokrojone cząstki. Gotuj przez ok. 20 minut aż warzywa zmiękną.
  3. Zmiksuj miękką dynię blenderem na mus. Dodaj sok z pomarańczy i cytryny oraz żelfix z saszetki. Całość wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj cukier, wymieszaj i gotuj przez 3 minuty.
  4. Napełnij wyparzone wcześniej słoiki gorącym dżemem. Od razu je zakręć.

Dżem przechowuj w niskiej temperaturze, w miejscu, gdzie nie ma dostępu słońca i światła. Smacznego!

Zobacz także: Przepis na krem z brokułów. Te składniki zdziałają cuda 

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze

Zobacz więcej >