Polskie lasy bogate są w grzyby. Warto wybrać się do najbliższego zagajnika w poszukiwaniu kurek, ponieważ sezon na nie trwa do października. Te małe żółto-złote grzyby występują również pod inną nazwą – pieprznik jadalny.
Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!
Kurki – co to za grzyby?
Kurki mają charakterystyczny wygląd, który trudno jest pomylić z innymi grzybami. Jego zastosowanie w kuchni jest bardzo szerokie, dlatego warto go włączyć do naszego menu i wykorzystać do przygotowania pysznych dań. Kapelusze grzybów młodych są wypukłe, z czasem robą się bardziej wklęsłe. Dojrzałe kurki mają formę pofalowanego lejka.
Zobacz także: Przepis na wyśmienity dżem z dyni. Najlepszy na jesień
Jakie wartości odżywcze mają kurki?
Kurki w dużej mierze składają się z wody, dlatego są bardzo niskokaloryczne, a co za tym idzie, będą świetnym wzbogaceniem diety osób, które dbają o indeks glikemiczny swoich posiłków. 100 g świeżych grzybów dostarcza jedynie 60 kcal!
Zobacz także: Przepis na pyszne ciasto z aronią. Przypadnie do gustu wszystkim domownikom
Kurki mają stosunkowo dużą zawartość białka, błonnika oraz witamin z grupy B, szczególnie witaminy B1. Dodatkowo pieprznika jadalny zawiera związki fenolowe o silnym właściwościach przeciwutleniających, dzięki czemu spożywanie grzybów może uchronić nas przed wolnymi rodnikami.
Zobacz także: Przepis na jabłka w cieście. Błyskawicznie i smacznie!
Przepis na makaron z kurkami – lista składników
Aby przygotować porcję dla dwóch osób będziemy potrzebować następujących składników:
- 250 g kurek,
- 120 g dowolnego makaronu,
- pół małej cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka masła,
- posiekana natka pietruszki,
- 80 ml śmietanki 30 proc.,
- tarty parmezan,
- sól, pierz do smaku.
Przepis na makaron z kurkami – sposób przygotowania
- Makaron gotujemy al dente,
- Grzyby należy dokładnie umyć i pokroić w plasterki,
- Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę,
- Na maśle i oliwie podsmażamy cebulkę i czosnek, a następnie dodajemy kurki,
- Całość smażymy aż do zarumienienia, a następnie doprawiamy solą i pieprzem (według uznania)
- Do zarumienionych kurek dodajemy śmietanę i pietruszkę, całość mieszamy,
- Dodajemy ugotowany wcześniej makaron,
- Całość możemy posypać startym parmezanem i udekorować natką pietruszki.
Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!
Pogodny Poranek jest… w lesie (też na YT)