Jabłka są dostępne niemal przez cały rok. W kuchni znajdują wiele różnorodnych zastosowań. Możemy przygotować z nim dania wytrawne, słone lub słodkie. Dodatkowo owoce te mają szereg właściwości odżywczych. Są bogatym źródłem witaminy C i potasu. Zawierają również żelazo, wapń i sód.
Zobacz także: Rozbudzi i rozsmakuje. Przepis na kawę z cynamonem i przyprawami korzennymi
Przygotowaliśmy uniwersalny przepis, który sprawdzi się zarówno przy zimnych porankach, jak i ciepłych popołudniach. Jabłka w cieście to błyskawiczna, a jednocześnie przepyszna przekąska. Oto nasza propozycja deseru z jabłkami.
Przepis na jabłka w cieście – lista składników
- 2 jajka
- 5 jabłek
- 400 ml jogurtu greckiego
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta cukru
- cukier puder, słodki syrop lub miód
Zobacz także: Przepis na słynne, amerykańskie ciasto dyniowe. „Pumpkin pie” to prawdziwy hit jesieni!
Przepis na jabłka w cieście – sposób przygotowania
- Jabłka należy obrać, wydrylować i pokroić na grube plasterki.
- W jednej misce mieszamy jajka z joguret greckim i 2 łyżkami oleju, a w drugiej – suche produkty: mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
- Następnie stopniowo dodajemy suche składniki do mokrych.
- Dokładnie mieszamy łyżką lub mikserem do uzyskania jednolitej masy.
- Na patelni rozgrzewamy olej. W cieście zanurzamy jabłka i smażymy (ok. 2-3 minuty na jedną stronę).
- Po usmażeniu odsączamy jabłka na papierowym ręczniku i po delikatnym ostudzeniu, posypujemy je cukrem pudrem.
- Po delikatnym ostudzeniu dekorujemy jabłka. Posypujemy je cukrem pudrem, słodkim syropem lub miodem.
- Gotowe! Smacznego!
Zobacz także: Pyszny i odżywczy. Nasz przepis na zapiekany makaron z selerem naciowym, porem i arrabiatą
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
Dodaj komentarz