Przepis na jabłka w cieście. Błyskawicznie i smacznie! - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Przepis na jabłka w cieście. Błyskawicznie i smacznie!

Przepis na jabłka w cieście. Błyskawicznie i smacznie!

Jesteśmy przekonani, że wszystkie produkty masz już pod ręką. Poznaj nasz przepis na szybkie, pyszne i sycące jabłka w cieście. Niech twoje podniebienie odkryje prawdziwą ucztę smaków!

,

Jabłka są dostępne niemal przez cały rok. W kuchni znajdują wiele różnorodnych zastosowań. Możemy przygotować z nim dania wytrawne, słone lub słodkie. Dodatkowo owoce te mają szereg właściwości odżywczych. Są bogatym źródłem witaminy C i potasu. Zawierają również żelazo, wapń i sód.

Zobacz także: Rozbudzi i rozsmakuje. Przepis na kawę z cynamonem i przyprawami korzennymi

Przygotowaliśmy uniwersalny przepis, który sprawdzi się zarówno przy zimnych porankach, jak i ciepłych popołudniach. Jabłka w cieście to błyskawiczna, a jednocześnie przepyszna przekąska. Oto nasza propozycja deseru z jabłkami.

Przepis na jabłka w cieście – lista składników

  • 2 jajka
  • ​5 jabłek
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta cukru
  • cukier puder, słodki syrop lub miód

Zobacz także: Przepis na słynne, amerykańskie ciasto dyniowe. „Pumpkin pie” to prawdziwy hit jesieni!

Przepis na jabłka w cieście – sposób przygotowania

  • Jabłka należy obrać, wydrylować i pokroić na grube plasterki.
  • W jednej misce mieszamy jajka z joguret greckim i 2 łyżkami oleju, a w drugiej – suche produkty: mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
  • Następnie stopniowo dodajemy suche składniki do mokrych.
  • Dokładnie mieszamy łyżką lub mikserem do uzyskania jednolitej masy.
  • Na patelni rozgrzewamy olej. W cieście zanurzamy jabłka i smażymy (ok. 2-3 minuty na jedną stronę).
  • Po usmażeniu odsączamy jabłka na papierowym ręczniku i po delikatnym ostudzeniu, posypujemy je cukrem pudrem.
  • Po delikatnym ostudzeniu dekorujemy jabłka. Posypujemy je cukrem pudrem, słodkim syropem lub miodem.
  • Gotowe! Smacznego!

Zobacz także: Pyszny i odżywczy. Nasz przepis na zapiekany makaron z selerem naciowym, porem i arrabiatą

Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze

Zobacz więcej >