Przepis na pyszne ciasto z aronią. Przypadnie do gustu wszystkim domownikom - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Przepis na pyszne ciasto z aronią. Przypadnie do gustu wszystkim domownikom

Przepis na pyszne ciasto z aronią. Przypadnie do gustu wszystkim domownikom

Choć ma cierpki smak, świetnie nadaje się do wypieków. Aronia jest doskonałym dodatkiem do ciast ze względu na bogactwo prozdrowotnych związków i witamin. Jeśli macie ochotę na słodki deser, koniecznie wypróbujcie ten przepis!

,

Aronia jest krzewem należącym do rodziny różowatych. Pochodzi z Ame­ry­ki Pół­noc­nej, jednak świetnie zadomowiła się w Polsce, gdzie chętnie się ją uprawia. Owoce aronii mają ciem­no­gra­na­to­wą barwę i specyficzny kwaśno-cierpki smak, dlatego nie wszyscy chętnie się nimi zajadają. Aronię możemy wykorzystać do przetworów, takich jak soki, kon­fi­tu­ry czy na­lew­ki, a także jako dodatek do ciast.

Zobacz także: Przepis na jabłka w cieście. Błyskawicznie i smacznie!

Aronia – wartości odżywcze i witaminy

Aro­nia jest prawdziwą skarbnicą bio­ak­tyw­nych związ­ków ro­ślin­nych i wi­ta­mi­n ko­rzyst­nie wpły­wających na zdro­wie. Owoce tego krzewu zawierają bio­fla­wo­no­idy takie jak an­to­cy­ja­ny, flo­wo­no­idy, ka­te­chi­ny i leu­ko­cy­ja­ny, które ak­tyw­nie zwal­cza­ją wolne rod­ni­ki. Aronia jest ponadto źródłem witamin B2, B3, B9, C, E i K oraz cen­nych mikro-​ i ma­kro­ele­men­tów, które wspie­ra­ją wiele pro­ce­sów w or­ga­ni­zmie, a także poprawiają od­por­nośćwspie­ra­ją pra­wi­dło­we wi­dze­nie.

Zobacz także: Pyszny i odżywczy. Nasz przepis na zapiekany makaron z selerem naciowym, porem i arrabiatą

Przepis na ciasto z aronią – lista składników

  • 500 g dojrzałej aronii
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła
  • 4 żółtka jaj
  • 10 ml oleju
  • 4 g proszku do pieczenia
  • 130 g cukru

Zobacz także: Przepis na powidła śliwkowe bez smażenia. Ekspresowy sposób na pyszne przetwory

Przepis na ciasto z aronią – sposób przygotowania

  1. Do miski dodajemy mąkę pszenną, zimne masło, żółtka, 35 g cukru, 10 ml oleju oraz proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto aż do chwili uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Rozdzielamy masę na dwie części. Każdą z nich szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około pół godziny.
  3. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Wyciągamy z lodówki jedną część ciasta i wykładamy ją na natłuszczoną blachę. Pieczemy prze około 20 minut. Upieczony spód ciasta odkładamy do przestudzenia.
  4. Przygotowujemy owoce: przebieramy, płuczemy i osuszamy aronię na sitku. Owoce łączymy z 110 g drobnego cukru i 50 g mąki ziemniaczanej.
  5. Na przestudzony spód wykładamy nadzienie z aronii. Drugą część ciasta ścieramy na tarce i układamy na wierzchu. Całość pieczemy przez około 25 minut w 180°C.

Po wystudzeniu ciasto z aronią należy przechowywać w lodówce. Smacznego!

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze

Zobacz więcej >