Aronia jest krzewem należącym do rodziny różowatych. Pochodzi z Ameryki Północnej, jednak świetnie zadomowiła się w Polsce, gdzie chętnie się ją uprawia. Owoce aronii mają ciemnogranatową barwę i specyficzny kwaśno-cierpki smak, dlatego nie wszyscy chętnie się nimi zajadają. Aronię możemy wykorzystać do przetworów, takich jak soki, konfitury czy nalewki, a także jako dodatek do ciast.
Zobacz także: Przepis na jabłka w cieście. Błyskawicznie i smacznie!
Aronia – wartości odżywcze i witaminy
Aronia jest prawdziwą skarbnicą bioaktywnych związków roślinnych i witamin korzystnie wpływających na zdrowie. Owoce tego krzewu zawierają bioflawonoidy takie jak antocyjany, flowonoidy, katechiny i leukocyjany, które aktywnie zwalczają wolne rodniki. Aronia jest ponadto źródłem witamin B2, B3, B9, C, E i K oraz cennych mikro- i makroelementów, które wspierają wiele procesów w organizmie, a także poprawiają odporność i wspierają prawidłowe widzenie.
Zobacz także: Pyszny i odżywczy. Nasz przepis na zapiekany makaron z selerem naciowym, porem i arrabiatą
Przepis na ciasto z aronią – lista składników
- 500 g dojrzałej aronii
- 500 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 250 g masła
- 4 żółtka jaj
- 10 ml oleju
- 4 g proszku do pieczenia
- 130 g cukru
Zobacz także: Przepis na powidła śliwkowe bez smażenia. Ekspresowy sposób na pyszne przetwory
Przepis na ciasto z aronią – sposób przygotowania
- Do miski dodajemy mąkę pszenną, zimne masło, żółtka, 35 g cukru, 10 ml oleju oraz proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto aż do chwili uzyskania jednolitej konsystencji.
- Rozdzielamy masę na dwie części. Każdą z nich szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około pół godziny.
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Wyciągamy z lodówki jedną część ciasta i wykładamy ją na natłuszczoną blachę. Pieczemy prze około 20 minut. Upieczony spód ciasta odkładamy do przestudzenia.
- Przygotowujemy owoce: przebieramy, płuczemy i osuszamy aronię na sitku. Owoce łączymy z 110 g drobnego cukru i 50 g mąki ziemniaczanej.
- Na przestudzony spód wykładamy nadzienie z aronii. Drugą część ciasta ścieramy na tarce i układamy na wierzchu. Całość pieczemy przez około 25 minut w 180°C.
Po wystudzeniu ciasto z aronią należy przechowywać w lodówce. Smacznego!
Dodaj komentarz