Bryzol z pieczarkami i cebulką to istne delicje dla podniebienia. Czy wiesz, że w PRL królował niegdyś w każdej restauracji? Dziś jest już nieco zapomnianym daniem. Zapraszamy do odbycia sentymentalnej podróży i ponownego skosztowania tej wybitnej potrawy. Oto przepis!
Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!
Bryzol wołowy? Kilka minut i już gotowy!
Bryzol wołowy nie taki straszny, jak go malują! To z pozoru bardzo proste danie do przygotowania. Jeśli masz co do tego jakiekolwiek wątpliwości, z pewnością je rozwiejemy. Do przygotowania tej potrawy potrzebujemy zaledwie kilku składników. Najważniejszym punktem jest mięso, które powinno być odpowiednio tłuste i dobrej jakości. Najlepsze kotlety wyjdą ze zmielonego na większych oczkach maszynki mięsa. Zagwarantuje to nie tylko idealną konsystencję, ale kotlety będą także wyjątkowo soczyste w środku i chrupkie na zewnątrz. Bryzol podany z podsmażonymi pieczarkami to raj dla kubków smakowych!
Zobacz także: Przepis na makaron z kurkami. Pomysł na doskonały obiad
Przepis na bryzol. Lista składników
Do przygotowania tego wyśmienitego dania będziemy potrzebowali dość krótkiej listy składników:
- 500 g mięsa wołowego (najlepsze będzie to z łopatki),
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 jajo,
- ⅓ płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu mielonego,
- ½ płaskiej łyżeczki soli,
- olej do smażenia
oraz
- 200 g pieczarek,
- 2 średnie cebule,
- ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
- 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego,
- 4 łyżki oleju do smażenia.
Zobacz także: Przepis na wyśmienity dżem z dyni. Najlepszy na jesień
Bryzol z pieczarkami i cebulą. Sposób przygotowania
- Przede wszystkim zmielcie mięso wołowe w maszynce o dużych oczkach.
- Następnie wbijcie do mięsa jajko i dodajcie przyprawy: sól i czarny mielony pieprz. Całość dokładnie wymieszajcie.
- Odrobinę mąki pszennej rozsypcie równomiernie na przygotowanym uprzednio papierze do pieczenia.
- Podzielcie masę na osiem części o kształcie spłaszczonej kuli i połóżcie je na rozsypanej na papierze mące, by nie przywierały.
- Następnie posypcie „placki” pozostałą mąką i rozpłaszczcie mięso, by było jak najcieńsze.
- Na rozgrzanym na patelni oleju układajcie przygotowane kotlety.
- Następnie smażcie bryzole, aż się zarumienią z obu stron. Zalecany czas to 30 sekund na każdą z nich.
- Tak przygotowane bryzole, ułóżcie na półmisku.
- Obierzcie cebule i posiekajcie je w drobne piórka.
- Rozgrzejcie na patelni olej i dodajcie do niego cebulę. Doprawcie do smaku odrobiną soli, a następnie smażcie ją do momentu, aż ładnie się zeszkli.
- Oczyśćcie i drobno posiekajcie pieczarki, a następnie dodajcie je do podsmażonej cebuli. Pod koniec smażenia przyprawcie składniki cukrem trzcinowym, a także słodką papryką.
- Bryzole wołowe najlepiej będą smakować z gniecionymi ziemniakami i podsmażoną cebulką z pieczarkami. Niebo w gębie!
Zobacz także: Przepis na pyszne ciasto z aronią. Przypadnie do gustu wszystkim domownikom
Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!