Przepis na bryzol z pieczarkami i cebulą. To kultowe danie było hitem PRL! - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Przepis na bryzol z pieczarkami i cebulą. To kultowe danie było hitem PRL!

Przepis na bryzol z pieczarkami i cebulą. To kultowe danie było hitem PRL!

Cofnijmy się w czasie o kilka dekad. Jakie smaki królowały wówczas na waszych stołach? Czy przygotowywaliście kiedyś bryzol z pieczarkami i cebulką? Jeśli tak, to najwyższa pora sobie o nim przypomnieć. A jeżeli nie… nic straconego! Wszystkiego dowiecie się, czytając nasz przepis!

Bryzol z pieczarkami i cebulką to istne delicje dla podniebienia. Czy wiesz, że w PRL królował niegdyś w każdej restauracji? Dziś jest już nieco zapomnianym daniem. Zapraszamy do odbycia sentymentalnej podróży i ponownego skosztowania tej wybitnej potrawy. Oto przepis!

Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!

Bryzol wołowy? Kilka minut i już gotowy!

Bryzol wołowy nie taki straszny, jak go malują! To z pozoru bardzo proste danie do przygotowania. Jeśli masz co do tego jakiekolwiek wątpliwości, z pewnością je rozwiejemy. Do przygotowania tej potrawy potrzebujemy zaledwie kilku składników. Najważniejszym punktem jest mięso, które powinno być odpowiednio tłuste i dobrej jakości. Najlepsze kotlety wyjdą ze zmielonego na większych oczkach maszynki mięsa. Zagwarantuje to nie tylko idealną konsystencję, ale kotlety będą także wyjątkowo soczyste w środku i chrupkie na zewnątrz. Bryzol podany z podsmażonymi pieczarkami to raj dla kubków smakowych!

Zobacz także: Przepis na makaron z kurkami. Pomysł na doskonały obiad

Przepis na bryzol. Lista składników

Do przygotowania tego wyśmienitego dania będziemy potrzebowali dość krótkiej listy składników:

  • 500 g mięsa wołowego (najlepsze będzie to z łopatki),
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 jajo,
  • ⅓ płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu mielonego,
  • ½ płaskiej łyżeczki soli,
  • olej do smażenia

oraz

  • 200 g pieczarek,
  • 2 średnie cebule,
  • ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
  • 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego,
  • 4 łyżki oleju do smażenia.

Zobacz także: Przepis na wyśmienity dżem z dyni. Najlepszy na jesień

Bryzol z pieczarkami i cebulą. Sposób przygotowania

  1. Przede wszystkim zmielcie mięso wołowe w maszynce o dużych oczkach.
  2. Następnie wbijcie do mięsa jajko i dodajcie przyprawy: sól i czarny mielony pieprz. Całość dokładnie wymieszajcie.
  3. Odrobinę mąki pszennej rozsypcie równomiernie na przygotowanym uprzednio papierze do pieczenia.
  4. Podzielcie masę na osiem części o kształcie spłaszczonej kuli i połóżcie je na rozsypanej na papierze mące, by nie przywierały.
  5. Następnie posypcie „placki” pozostałą mąką i rozpłaszczcie mięso, by było jak najcieńsze.
  6. Na rozgrzanym na patelni oleju układajcie przygotowane kotlety.
  7. Następnie smażcie bryzole, aż się zarumienią z obu stron. Zalecany czas to 30 sekund na każdą z nich.
  8. Tak przygotowane bryzole, ułóżcie na półmisku.
  9. Obierzcie cebule i posiekajcie je w drobne piórka. 
  10. Rozgrzejcie na patelni olej i dodajcie do niego cebulę. Doprawcie do smaku odrobiną soli, a następnie smażcie ją do momentu, aż ładnie się zeszkli.
  11. Oczyśćcie i drobno posiekajcie pieczarki, a następnie dodajcie je do podsmażonej cebuli. Pod koniec smażenia przyprawcie składniki cukrem trzcinowym, a także słodką papryką.
  12. Bryzole wołowe najlepiej będą smakować z gniecionymi ziemniakami i podsmażoną cebulką z pieczarkami. Niebo w gębie!

Zobacz także: Przepis na pyszne ciasto z aronią. Przypadnie do gustu wszystkim domownikom

Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!

Najpopularniejsze

Zobacz więcej >