Spożywanie jeżyn przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Są bogate w błonnik, pełne witamin i minerałów, takich jak witamina C i K oraz mangan, mają niski indeks glikemiczny i dobrze wpływają na mózg. Dowiedz się więcej o ich zaletach.
Jeżyny są świetną opcją na zastąpienie słodyczy dla osób, które chcą schudnąć lub są na diecie niskowęglowodanowej. Jedna filiżanka tych owoców ma tylko 62 kalorie, 1 gram tłuszczu i ok. 14 gramów węglowodanów. Mają również niski indeks glikemiczny (IG = 25) i ładunek glikemiczny (GL = 4), w związku z czym nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi.
Wartości odżywcze jeżyn
Jeżyny są bogatym źródłem m.in. witaminy C i K, błonnika oraz manganu, który m.in. odgrywa kluczową rolę w tworzeniu kolagenu, pomaga również w prawidłowym gojeniu się ran, zapobieganiu osteoporozie, kontrolowaniu poziomu cukru we krwi i zmniejszaniu napadów padaczkowych.
Według U.S. Department of Agriculture (USDA) 100 g surowych jeżyn zapewnia:
- ok. 42 kcal
- 1,39 g białka
- 0,49 g tłuszczów
- ok. 9,61 g węglowodanów
- 5,3 g błonnika
- 21 mg witaminy C
- 19,8 µg witaminy K
- 128 µg beta-karotenu
- 162 mg potasu
- 0,646 mg manganu
Jeżyny mogą chronić przed chorobami serca
Jeżyny są bogatym źródłem antocyjanów, silnych przeciwutleniaczy, które nadają im głęboki fioletowy kolor. Jedno z badań wykazało, że ekstrakt antocyjanów znajdujący się w soku jeżynowym zapewniał działanie ochronne przed chorobami serca. Są również bogate w witaminę C i potas, które wspierają układ sercowo-naczyniowy.
Jeżyny działają przeciwzapalnie
Przeprowadzono kilka badań oceniających działanie przeciwzapalne jeżyn, które sugerują, że mogą one zapewniać ochronę przed stanami zapalnymi, np. przed zapaleniem stawów. Jedno z badań w szczególności udokumentowało, że jeżyny zmniejszają stany zapalne w chorobach żołądka, takich jak wrzody żołądka, aż o 88%.
Pozytywnie wpływają na pracę mózgu
Według przeglądu badań opublikowanego w Journal of Agricultural and Food Chemistry spożywanie owoców, takich jak jeżyny, może poprawić zdrowie mózgu i zapobiec utracie pamięci spowodowanej starzeniem się. Zawarte w nich przeciwutleniacze pomagają zwalczać wolne rodniki i zmieniają sposób komunikowania się neuronów w mózgu. Może to pomóc w zmniejszeniu problemów poznawczych i motorycznych typowych dla procesu starzenia się. Warto również zauważyć, że jeżyny są dobrym źródłem manganu, który odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu mózgu, a niedobory tego minerału zwiększają m.in. ryzyko padaczki.
Przeciwdziałają chorobom jamy ustnej
Badania wykazały, że ekstrakt z jeżyn ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne i działa przeciwko niektórym rodzajom bakterii powodujących choroby jamy ustnej. Stosowany miejscowo ekstrakt z jeżyny pomaga w leczeniu opryszczki. Może także być przydatny w zapobieganiu chorobom dziąseł i próchnicy, ale naukowcy zastrzegają, że w potrzebne są jeszcze dalsze badania.
Jeżyny mogą pomóc w zapobieganiu nowotworom
Istnieją dowody na to, że zdrowa dieta może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Badanie opublikowane przez Nutrition & Cancer Journal wykazało m.in., że niektóre świeże ekstrakty z jeżyn mogą pomóc w zapobieganiu wzrostowi guzów i rozprzestrzenianiu się raka, jednak konieczne są dalsze badania.
Czy są bezpieczne dla wszystkich?
Alergie na jeżyny są rzadkie. Chociaż należą one do roślin z rodziny różowatych, które są znane z alergii krzyżowych, szczególnie u osób uczulonych na pyłki brzozy, nie ma doniesień dotyczących jeżyn. Sugeruje to, że są one bezpieczne dla większości ludzi. Jednak osoby wrażliwe na salicylany powinny mieć świadomość, że owoce te są ich naturalnym źródłem.
Przeczytaj też:
- Borówki amerykańskie – właściwości zdrowotne
- Sok z buraków. Na co pomaga, jak stosować
- Sok z kiszonych buraków – właściwości, przepis
- Kurkuma – właściwości i zastosowanie
- Sok z pokrzywy – właściwości, na co pomaga
- Czarnuszka – właściwości lecznicze, jak stosować
- Mleko sojowe – czy jest zdrowe?
- Soczewica: Czy jest zdrowa?
- Truskawki – właściwości odżywcze i zdrowotne
1 komentarz
[…] Kuchnia […]