Dowiedz się, jak uniknąć błędów podczas gotowania ryżu. Okazuje się, że popełnia je większość z nas. Wybraliśmy 7 najważniejszych i najczęstszych.
Ryż jest jednym z najpopularniejszych zbóż na świecie, codziennie jadają go miliardy ludzi na świecie. Nie zawsze jednak gotujemy go tak, żeby wydobyć wszystkie walory odżywcze i smakowe. Poniżej przedstawiamy błędy, które najczęściej popełniamy i które mogą zepsuć potrawę, którą z trudem przyrządzamy.
Gotowanie nieumytego ryżu
Często w sklepach można kupić ryż parboiled poddany szybkiej obróbce parą wodną lub gotowe mieszanki ryżowe z dodatkami smakowymi, których nie trzeba wcześniej płukać ani moczyć. Jednak ryż niepoddawany takiej obróbce powinno się płukać, a wielu ekspertów nawet twierdzi, że należy moczyć go przed gotowaniem, najlepiej przez całą noc. Chodzi o to, żeby pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń z procesu produkcyjnego oraz nadmiaru skrobi, które pozostają na ziarnach. Namoczony i umyty ryż będzie smaczniejszy, pozbawiony niechcianych dodatków i ziarna po ugotowaniu nie będą się zlepiać.
Zła proporcja wody i ryżu
Aby prawidłowo ugotować ryż, trzeba zrobić to w odpowiedniej ilości wody. Zwykle stosuje się proporcję 2 szklanki wody na 1 szklankę ryżu, ale może ona być nieco inna w zależności od odmiany ryżu lub rodzaju potrawy, do której chcemy go wykorzystać po ugotowaniu.
Gotowanie ryżu w zbyt wysokiej temperaturze
Zbyt szybkie gotowanie powoduje, że ziarna ryżu pękają, co uwalnia skrobię i może zepsuć teksturę potrawy. Automatyczne garnki do gotowania ryżu są zaprogramowane tak, że maksymalnie mogą osiągać temperaturę wrzenia.
Podnoszenie pokrywy podczas gotowania ryżu
Podniesienie pokrywy nie tylko wydłuży czas gotowania, ponieważ uwalnia część ciepła i pary, ale może również zepsuć efekt końcowy. Każde podniesienie pokrywki zaburza stosunek ilości wody do ilości ryżu, ponieważ część wody odparuje, co spowoduje wysuszenie i niedogotowanie ryżu.
Mieszanie ryżu podczas gotowania
Innym poważnym błędem popełnianym przez wiele osób jest mieszanie ryżu podczas gotowania, co może powodować zlepianie się ziaren. Ryż miesza się tylko podczas przygotowywania potraw o gładkiej, kremowej konsystencji, np. risotta, ale gdy ryż ma być sypki, lepiej tego nie robić. Mieszanie ryżu w garnku powoduje aktywację skrobi i sprawia, że ryż staje się papkowaty.
Gotowanie ryżu w niesolonej wodzie
Mówi się, że sól może przyspieszyć gotowanie wody, ale w wypadku ryżu, nie to jest istotne. Chodzi o to, że sól zakłóca proces łączenia się skrobi i żelowania ryżu. Aby tego uniknąć i nie ugotować kleiku ryżowego, wielu szefów kuchni, żeby uzyskać sypkie ziarna, woli niemal przesolić wodę do gotowania ryżu.
Spulchnienie ryżu zaraz po ugotowaniu
Świeżo ugotowany ryż jest bardziej suchy na wierzchu niż na spodzie garnka. Należy go odstawić z ognia na 5-30 minut, aby wilgoć równomiernie rozprowadziła się po naczyniu. Efektem spulchnienia ryżu od razu po ugotowaniu będzie lepki widelec i grudki polepionego ryżu.
Przeczytaj też:
- Jak zrobić mleko ryżowe? Przepis krok po kroku
- Maseczka z ryżu – sekret urody Japonek
- Jak prawidłowo jeść sushi – zasady i etykieta [japoński mistrz radzi]
- Pomysł na obiad – gołąbki domowe
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!