To danie królowało kiedyś w mlecznych barach i na stołach naszych babć. Poznaj przepis na gołąbki domowe – świetny pomysł na rodzinny obiad.
Wydawałoby się, że gołąbki domowe to tradycyjny polski przepis, ale to nieprawda. „Pożyczyliśmy” je od Ukraińców, u których podobna potrawa nazywa się hołubci. To dlatego, że na wschodzie bardzo często nadawano jedzeniu nazwy zwierząt. Gołębie uważano za symbol siły i czystości, więc potrawa z ich nazwą miała nadawać krzepy. Nie inaczej jest w Czechach, którzy mają swoje holubcy, czy też w Rosji, gdzie królują gołybcy. Dania te różnią się detalami, ale łączy je jedna idea – liście kapusty z farszem. Podajemy polski, najbardziej tradycyjny przepis na gołąbki domowe. Z podanych składników wyjdzie porządny gar gołąbków, który wystarczy z pewnością dla dużej rodziny.
Składniki
Aby ugotować gołąbki domowe, przygotuj:
- główkę białej lub włoskiej kapusty. Najlepiej takiej, która nie ma za bardzo zbitych liści.
- 1 kg mięsa mielonego
- 20 dag ryżu
- przecier pomidorowy
- 500 ml bulionu
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju (może być też smalec lub masło)
- przyprawy: sól, pieprz, cukier, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek
- łyżka śmietany do zup i sosów
- łyżka mąki
Przepis na gołąbki domowe
Z kapusty wytnij głąb, oberwij brzydkie liście i wrzuć całość do garnka z gotującą się, osoloną wodą, gotuj około 10 min. Następnie wyjmij kapustę na durszlak i pozwól jej ostygnąć. W tym czasie ugotuj też ryż na sypko. Na łyżce oleju podsmaż mięso z cebulą i czosnkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz majerankiem, całość wymieszaj z ryżem – to będzie farsz. Odrywaj delikatnie liście kapusty, możesz je pozbawić największego nerwu. Kładź farsz na każdy liść, najpierw zawiń brzegi liścia, a potem zwiń całość w roladę. W naczyniu żaroodpornym lub dużym garnku wylej pozostały olej, wyłóż pozostałe liście kapusty, podlej wodą i wyłóż na to gołąbki, duś je pod przykryciem przez około pół godziny. W oddzielnym garnku przygotuj sos pomidorowy: do bulionu dodaj liście laurowe i ziele angielskie, koncentrat, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Zagęść sos śmietaną z mąką. Gołąbki podawaj polane sosem. Smacznego!
ZOBACZ TEŻ:
Dodaj komentarz