Flaczki z boczniaków to pyszne danie, który z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Ich przygotowanie zajmie niewiele czasu, a efekt będzie naprawdę znakomity! Sprawdź nasz prosty przepis na pyszne flaczki z boczniaków.
Flaczki z boczniaków to nie tylko smaczna, ale i zdrowa potrawa, która może być doskonałym daniem zarówno na obiad, jak i na kolację. Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu, a jego składniki – łatwo dostępne.
Co istotne, proponowane przez nas danie będzie odpowiednie także dla wegan. Przepis nie zawiera produktów niewegańskich poza dwoma łyżkami masła, które można zastąpić olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek. Ponadto – co istotne dla osób niejedzących mięsa – boczniaki są źródłem łatwo przyswajalnego białka. Poza tym zawierają sporo kwasu foliowego, aminokwasów, witamin z grupy B i soli mineralnych.
Przeczytaj także: Boczniaki – alternatywa dla mięsa?
Składniki:
- 500 g boczniaków
- 1 cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki masła (ew. olej rzepakowy lub oliwa z oliwek)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1,5 litra wody lub bulionu warzywnego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do posypania
Flaczki z boczniaków – sposób przygotowania:
- Boczniaki dokładnie myjemy i kroimy w paski.
- Cebulę i czosnek drobno siekamy.
- W garnku rozgrzewamy masło (lub olej), dodamy posiekaną cebulę oraz czosnek i smażymy przez kilka minut, do czasu, aż zmiękną.
- Dodajemy pokrojone boczniaki i smażymy przez mniej więcej 5 minut.
- Dodajemy mąkę, paprykę i tymianek, mieszamy i smażymy przez kolejne 2-3 minuty.
- Dodajemy wodę lub bulion warzywny, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut, aż boczniaki będą miękkie.
- Usuwamy liść laurowy i ziarna ziela angielskiego, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
Przeczytaj też:
- Przepis na makaron z kurkami i dynią
- Tarta z grzybami leśnymi – przepis
- Przepis na placki z grzybami leśnymi
- Panierowane gąski – przepis na grzyby
- Rydze na maśle – przepis na grzyby
- Sos grzybowy ze świeżych grzybów – przepis
- Kania jak schabowy [PRZEPIS]