Jak zrobić pyszne flaczki z boczniaków - przepis krok po kroku - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Jak zrobić pyszne flaczki z boczniaków – przepis krok po kroku

Jak zrobić pyszne flaczki z boczniaków – przepis krok po kroku

Flaczki z boczniaków to pyszne danie, który z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Ich przygotowanie zajmie niewiele czasu, a efekt będzie naprawdę znakomity! Sprawdź nasz prosty przepis na pyszne flaczki z boczniaków.

Flaczki z boczniaków to nie tylko smaczna, ale i zdrowa potrawa, która może być doskonałym daniem zarówno na obiad, jak i na kolację. Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu, a jego składniki – łatwo dostępne.

Co istotne, proponowane przez nas danie będzie odpowiednie także dla wegan. Przepis nie zawiera produktów niewegańskich poza dwoma łyżkami masła, które można zastąpić olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek. Ponadto – co istotne dla osób niejedzących mięsa – boczniaki są źródłem łatwo przyswajalnego białka. Poza tym zawierają sporo kwasu foliowego, aminokwasów, witamin z grupy B i soli mineralnych.

Przeczytaj także: Boczniaki – alternatywa dla mięsa?

Składniki:

  • 500 g boczniaków
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła (ew. olej rzepakowy lub oliwa z oliwek)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1,5 litra wody lub bulionu warzywnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do posypania

Flaczki z boczniaków – sposób przygotowania:

  • Boczniaki dokładnie myjemy i kroimy w paski.
  • Cebulę i czosnek drobno siekamy.
  • W garnku rozgrzewamy masło (lub olej), dodamy posiekaną cebulę oraz czosnek i smażymy przez kilka minut, do czasu, aż zmiękną.
  • Dodajemy pokrojone boczniaki i smażymy przez mniej więcej 5 minut.
  • Dodajemy mąkę, paprykę i tymianek, mieszamy i smażymy przez kolejne 2-3 minuty.
  • Dodajemy wodę lub bulion warzywny, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut, aż boczniaki będą miękkie.
  • Usuwamy liść laurowy i ziarna ziela angielskiego, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Smacznego!

Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!

Przeczytaj też:

Zobacz więcej >