Boczniaki - alternatywa dla mięsa? - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Boczniaki – alternatywa dla mięsa?

Boczniaki – alternatywa dla mięsa?

,

Boczniaki zyskują coraz większą popularność, zwłaszcza wśród wegan i wegetarian. Sprawdź, dlaczego warto je jeść.

To grupa grzybów, z których najpopularniejszy jest boczniak ostrygowaty. Są powszechnie stosowane w kuchni chińskiej, japońskiej i koreańskiej. Warto zaznaczyć, że ze względu na swoją konsystencję wspaniale sprawdzą się jako alternatywa mięsa. Co ciekawe, da się je hodować nawet w domu. W tym celu należy zaopatrzyć się w grzybnię oraz specjalne podłoże z fusów kawy lub siana. 

Boczniaki – właściwości

Zacznijmy od tego, że grzyby te są wspaniałym źródłem wielu witamin i składników odżywczych, m.in.:

  • niacyny
  • ryboflawiny
  • kwasu pantotenowego i foliowego
  • witaminy B6
  • tiaminy (witamina B1)
  • witaminę D
  • fosforu
  • potasu
  • miedzi
  • żelaza
  • magnezu
  • cynku
  • manganu
  • selenu

Warto dodać, że boczniaki mają niski indeks glikemiczny (podaje się, że ładunek glikemiczny jednej porcji wynosi 3). W filiżance surowych, pokrojonych boczniaków znajduje się tylko 28 kalorii. Ponadto zawierają one białko w 70 proc. przyswajalne i znaczną ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Co ciekawe, w odróżnieniu od leśnych grzybów są bogate w witaminy i sole mineralne.

W boczniakach znajduje się też bardzo ważny związek o nazwie beta-glukan. Badania pokazują, że wyizolowany z boczniaka ostrygowatego rozpuszczalny w wodzie beta-glukan charakteryzuje się wysoką aktywnością biologiczną, z wyraźnymi właściwościami stymulowania systemu immunologicznego. 

Włączenie boczniaków do diety może zmniejszyć się prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy, miażdżycy, poprawia się stężenie cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej.

Zastosowanie w kuchni

Jeśli zastanawiamy się nad ograniczeniem spożycia mięsa, boczniaki mogą nam w tym pomóc. Ich struktura i smak świetne imitują mięso lub ryby. Można zrobić z nich na przykład kotlety, które świetnie zastąpią popularnego schabowego. Flaczki z boczniaków również będą smakować wyśmienicie, a coraz większą popularność zdobywa też boczniakowy śledź.

Grzyby te są też pysznym dodatkiem do zup, sosów czy gulaszy. Ich walory smakowe są nie do przecenienia. Podsmażone na patelni z dodatkiem masła czy oliwy będą smakować jak danie z najlepszej restauracji.

W internecie przepisów z boczniakami w roli głównej jest mnóstwo. Warto się z nimi zapoznać, żeby urozmaicić swoją dietę i wzbogacić ją w prozdrowotne składniki odżywcze.

Zobacz też:

Zobacz więcej >