Boczniaki zyskują coraz większą popularność, zwłaszcza wśród wegan i wegetarian. Sprawdź, dlaczego warto je jeść.
To grupa grzybów, z których najpopularniejszy jest boczniak ostrygowaty. Są powszechnie stosowane w kuchni chińskiej, japońskiej i koreańskiej. Warto zaznaczyć, że ze względu na swoją konsystencję wspaniale sprawdzą się jako alternatywa mięsa. Co ciekawe, da się je hodować nawet w domu. W tym celu należy zaopatrzyć się w grzybnię oraz specjalne podłoże z fusów kawy lub siana.
Boczniaki – właściwości
Zacznijmy od tego, że grzyby te są wspaniałym źródłem wielu witamin i składników odżywczych, m.in.:
- niacyny
- ryboflawiny
- kwasu pantotenowego i foliowego
- witaminy B6
- tiaminy (witamina B1)
- witaminę D
- fosforu
- potasu
- miedzi
- żelaza
- magnezu
- cynku
- manganu
- selenu
Warto dodać, że boczniaki mają niski indeks glikemiczny (podaje się, że ładunek glikemiczny jednej porcji wynosi 3). W filiżance surowych, pokrojonych boczniaków znajduje się tylko 28 kalorii. Ponadto zawierają one białko w 70 proc. przyswajalne i znaczną ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Co ciekawe, w odróżnieniu od leśnych grzybów są bogate w witaminy i sole mineralne.
W boczniakach znajduje się też bardzo ważny związek o nazwie beta-glukan. Badania pokazują, że wyizolowany z boczniaka ostrygowatego rozpuszczalny w wodzie beta-glukan charakteryzuje się wysoką aktywnością biologiczną, z wyraźnymi właściwościami stymulowania systemu immunologicznego.
Włączenie boczniaków do diety może zmniejszyć się prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy, miażdżycy, poprawia się stężenie cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej.
Zastosowanie w kuchni
Jeśli zastanawiamy się nad ograniczeniem spożycia mięsa, boczniaki mogą nam w tym pomóc. Ich struktura i smak świetne imitują mięso lub ryby. Można zrobić z nich na przykład kotlety, które świetnie zastąpią popularnego schabowego. Flaczki z boczniaków również będą smakować wyśmienicie, a coraz większą popularność zdobywa też boczniakowy śledź.
Grzyby te są też pysznym dodatkiem do zup, sosów czy gulaszy. Ich walory smakowe są nie do przecenienia. Podsmażone na patelni z dodatkiem masła czy oliwy będą smakować jak danie z najlepszej restauracji.
W internecie przepisów z boczniakami w roli głównej jest mnóstwo. Warto się z nimi zapoznać, żeby urozmaicić swoją dietę i wzbogacić ją w prozdrowotne składniki odżywcze.
Zobacz też:
Dodaj komentarz