Żeby pozbyć się wzdęć, najprościej wyeliminować napoje gazowane i ograniczyć wzdymającą żywność. Warto też unikać jedzenia w pośpiechu i regularnie ćwiczyć.
Spis treści:
Większość z nas doświadczyła nieprzyjemnego uczucia wzdęcia, gdy brzuch sprawia wrażenie rozciągniętego, spuchniętego i ciężkiego. Czujemy się tak, gdy zbyt duża ilość gazów zalega w jelitach i wypełnia nasz brzuch. Jest to powszechna i częsta dolegliwość, która może pojawiać się okazjonalnie. Jeśli jednak dokucza zbyt często, należy zasięgnąć porady lekarza. Nawracające wzdęcia dotykają nawet 30% społeczeństwa, częściej cierpią na nie kobiety niż mężczyźni.
Co może wywoływać wzdęcia
Doświadczanie uporczywych wzdęć może być spowodowane problemami trawiennymi, niedobrymi nawykami lub złą dietą. Najczęstszymi przyczynami mogą być:
- połykanie powietrza, na przykład podczas palenia papierosów, żucia gumy czy mówienia w czasie jedzenia,
- spożywanie napojów gazowanych,
- zaparcia,
- spożywanie produktów gazotwórczych,
- nietolerancja pokarmowa.
Przyczynami wzdęć mogą być także problemy z wydalaniem gazów, np. z powodu niedrożności jelit, zabiegi operacyjne w obrębie jamy brzusznej, choroby wątroby, trzustki, dróg żółciowych, jelita grubego, celiaklia czy zespół jelita drażliwego.
Pokarmy wywołujące wzdęcia
Do pokarmów gazotwórczych należą m.in.:
- rośliny strączkowe, np. groch, fasola, bób,
- niektóre warzywa, takie jak cebula, brokuły, kapusta, kalafior,
- niektóre owoce, np. jabłka, banany, morele, gruszki, śliwki,
- mleko, sery pleśniowe,
- miód, słodycze.
Trzeba jednak pamiętać, że reakcja organizmu na różne produkty jest kwestią indywidualną. Warto obserwować swój organizm po spożyciu wyżej wymienionych pokarmów, żeby sprawdzić, które z nich mu nie służą. Nie każdy z tych produktów będzie powodował wzdęcia. Osoby z nietolerancją laktozy mogą je odczuwać po produktach mlecznych, nawet po maślance, jogurcie czy kefirze. Czasami może pomóc dodawanie przypraw czy ziół do gotowania kapusty czy kalafiora albo tabletek z laktazą przy nietolerancji laktozy. Do zup ze wzdymającymi warzywami można np. dodawać fenkuły, które przeciwdziałają wzdęciom.
W żadnym razie nie należy eliminować z diety warzyw i owoców, należy wybierać te, po których nie odczuwa się wzdęć. Codzienna dieta powinna zawierać 5 porcji owoców i warzyw.
Zaparcia i wzdęcia
Częstą przyczyną wzdęć są zaparcia. Aby im zapobiec, warto do swojej diety dodać więcej błonnika, pić dużo płynów i regularnie ćwiczyć. Nawet 20- czy 30-minutowy energiczny spacer cztery razy w tygodniu może poprawić funkcjonowanie jelit.
Połykanie powietrza
Aby unikać połykania powietrza należy:
- nie mówić i nie jeść jednocześnie,
- posiłki spożywać siedząc prosto i nie garbiąc się,
- ograniczyć spożywanie napojów gazowanych,
- przestać żuć gumę albo żuć z zamkniętymi ustami.
Nietolerancje pokarmowe i wzdęcia
Najczęstsze produkty powodujące nietolerancje pokarmowe to gluten i produkty mleczne. W tej sytuacji najlepiej spożywać mniejsze ilości problematycznego jedzenia lub całkowite wyeliminowanie go.
Dobrze jest przez kilka tygodni prowadzić dziennik spożywanej żywności, zapisując wszystko, co się je i pije, a także po których pokarmach wzdęcia sprawiają najwięcej problemów. Nie należy jednak bez porady lekarza eliminować całych grup żywności.
Kiedy iść do lekarza
Jeśli objawy wzdęć utrzymują się, trzeba skonsultować się z lekarzem, aby wykluczyć poważniejsze choroby. Wzdęcia i uporczywe uczucie pełności są kluczowymi objawami raka jajnika.
Chcesz dowiedzieć się więcej o zdrowiu? Słuchaj programu „Szlachetne zdrowie” w Radiu Pogoda codziennie o 12:30!
Przeczytaj też:
- Zaparcia – co jeść, a czego unikać
- Zaparcia – przyczyny, leczenie, zapobieganie
- Ile porcji warzyw jeść dziennie?
- Truskawki – właściwości odżywcze i zdrowotne
- Otyłość brzuszna – co to jest?
- BMI – Co to jest? Jak obliczyć? Kiedy nadwaga, a kiedy już otyłość
- Otyłość i nadwaga. Ponad połowa dorosłych Polaków waży za dużo