W maju i czerwcu na obrzeżach pól i łąk, przy polnych drogach i przy domach zakwita czarny bez. Piękna, słoneczna i sucha pogoda to idealny czas na zbieranie białych baldachów. Sprawdź, jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu według najprostszego przepisu.
W spis treści:
Działanie naparu oraz syropu z tych charakterystycznie pachnących białych kwiatów od lat znane jest w medycynie ludowej. Syrop z kwiatów czarnego bzu świetnie się sprawdzi jako dodatek do herbaty na kaszel czy przeziębienie, a także do świetnych orzeźwiających napojów, idealnych na letnie upały.
Na co może pomóc syrop
- działa napotnie i przeciwgorączkowo,
- pomaga na chrypkę i kaszel,
- według starych zielników czyści krew i nerki,
- dodany do zimnej wody świetnie smakuje i orzeźwia.
Jak zbierać kwiaty czarnego bzu
- Kwiaty czarnego bzu zbiera się w pełni kwitnienia w suchą i słoneczną pogodę. Najlepiej robić to przed południem.
- Kwiaty powinny być białe i w pełni rozwinięte, ponieważ niedojrzałe będą w smaku gorzkie.
- Nie należy jeść kwiatów na surowo, możemy je spożywać dopiero po podgrzaniu, gdy pozbędziemy się szkodliwych związków.
- Ze względu na ewentualne zanieczyszczenia trzeba wybierać krzewy rosnące z dala od miasta czy ruchliwych dróg. To szczególnie istotne, ponieważ kwiatów przed przyrządzaniem syropu nie należy myć.
Dlaczego kwiatów czarnego bzu nie należy myć?
Cały aromat i smak ukryty jest w pyłkach kwiatów. Gdybyśmy przed przyrządzaniem syropu czy przed suszeniem wypłukali je, pozbylibyśmy się tego, co najsmaczniejsze. Z tego samego powodu nie zbiera się kwiatów po deszczu.
Jak przyrządzić syrop z kwiatów czarnego bzu
- Przybliżone proporcje:
- na około 50 baldachów czarnego bzu
- 1 litr wody (wrzątek)
- 1 kg cukru
- kwasek cytrynowy lub sok z cytryny do smaku
- Przede wszystkim do pracy przystępujemy od razu po przyniesieniu świeżo zebranych kwiatów do domu.
- Usuwamy grubsze łodyżki i ogonki kwiatów.
- Kwiaty zalewamy wrzątkiem w proporcji około litra wrzątku na 50 baldachów czarnego bzu.
- Odstawiamy w ciemne chłodne miejsce na 24-48 godzin (powystudzeniu można wstawić do lodówki)
- Co jakiś czas potrząsamy naczyniem z kwiatami i wodą.
- Po 24-48 godzinach przecedzamy kwiaty przez sitko.
- Do odcedzonej wody dodajemy cukier i podgrzewamy do zagotowania. Co jakiś czas mieszamy, żeby cukier się rozpuścił. Jeśli na powierzchni zbiera się piana, delikatnie ją usuwamy.
- Po zagotowaniu odstawiamy z ognia i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny albo kwaskiem cytrynowym.
- Przelewamy do butelek lub słoików i jeśli chcemy przechować na dłużej – pasteryzujemy.
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
Przeczytaj też:
- Ajurwedyjska herbata detoksykująca z kurkumą
- Miód. Jak go używać i przechowywać, jakie ma właściwości lecznicze
- Sok z brzozy – co warto o nim wiedzieć
- Sok z pokrzywy – właściwości, na co pomaga
- Sok z selera – właściwości, jak stosować
Co warto wiedzieć, jeśli chcemy zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu?
Kiedy najlepiej zbierać kwiaty czarnego bzu?
Kwiaty czarnego bzu zbiera się w pełni kwitnienia w suchą i słoneczną pogodę. Najlepiej robić to przed południem.
Dlaczego kwiatów czarnego bzu nie należy myć?
Kwiatów nie myjemy, żeby nie wypłukać pyłków, w których jest cały aromat i smak.
Czy na syrop należy zbierać kwiaty w pąkach czy w pełni rozwinięte?
Kwiaty powinny być w pełni rozwinięte, ponieważ niedojrzałe będą w smaku gorzkie.
1 Komentarz
[…] Kuchnia […]