Uzdrawiająca i regenerująca ajurwedyjska herbata detoksykująca z kurkumą wspomaga wątrobę, wypłukuje toksyny i przywraca równowagę w organizmie. Wypróbuj przepis na herbatę ze świeżą kurkumą i imbirem. Jest nie tylko bardzo zdrowa, ale i smaczna.
Ajurwedyjską herbatę detoksykującą warto pić codziennie, przez cały dzień, zastępując nią zwykłą herbatę czy inne napoje. Można modyfikować przepis zgodnie z własnymi upodobaniami i potrzebami, dostosowując do pory roku, pogody czy nastroju. Herbatka pomaga wypłukiwać toksyny z organizmu, jednocześnie przyspiesza metabolizm i dodaje energii.
Jak przyrządzić herbatę detoksykującą
Składniki ajurwedyjskiej herbaty detoksykującej
- 1/2 łyżki startego świeżego korzenia imbiru
- 1/2 łyżki posiekanego świeżego korzenia kurkumy
- 1 łyżeczka zielonej herbaty (może być torebka ekspresowa)
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- szczypta mielonego czarnego pieprzu lub 3-4 ziarna
- 1/2 l wody
- sok z 1/2 cytryny
- ew. miód (jeśli chcemy posłodzić herbatę)
Sposób przygotowania ajurwedyjskiej herbaty detoksykującej
Posiekaną kurkumę, starty imbir, herbatę i nasiona zalewamy gorącą wodą (temperatura wody zależy od rodzaju użytej herbaty), przykrywamy i zostawiamy na 10 minut. Dodajemy sok z cytryny i ew. miód, jeśli lubimy słodkie napoje. Przecedzamy przez sitko do filiżanki lub kubeczka.
Zamiast zielonej herbaty można użyć dowolnej innej, np. białej, czarnej, yerba mate albo ulubionej herbaty ziołowej. Można też dla urozmaicenia dodawać innych przypraw, np. kawałek laski cynamonu, kilku goździków czy kardamonu. W zależności od pory roku i samopoczucia możemy zmieniać dodatki. Dzięki nim herbata może być bardziej rozgrzewająca lub orzeźwiająca i można ją pić zimną, pić ciepłą lub gorącą.
Warto rano zaparzyć sobie większą ilość herbaty w dzbanku i popijać przez cały dzień (ewentualnie podgrzewać). Można też ponownie zalać fusy gorącą wodą, zwłaszcza jeśli używamy zielonej herbaty.
Dobrym pomysłem jest też zaparzenie herbaty w termosie i zabranie jej ze sobą do pracy czy na zajęcia.

Przeczytaj jeszcze o właściwościach zdrowotnych i kosmetycznych kurkumy, a także jak używać ją w kuchni: Kurkuma – właściwości i zastosowanie.
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
Uwaga! Dla wszystkich naszych Czytelników mamy coś naprawdę wyjątkowego. Przygotowaliśmy niezwykle ciekawe quizy z różnych kategorii. Największą niespodzianką jest to, że po rozwiązaniu quizu jest szansa na wygranie nawet 70 tys. złotych! Kliknij i sprawdź.
A także o właściwościach imbiru i jak go stosować.
- Miód. Jak go używać i przechowywać, jakie ma właściwości lecznicze
- Uporczywy kaszel: domowe sposoby
- Złote mleko z kurkumą – jak przyrządzić
Co warto wiedzieć o ajurwedyjskiej herbacie detoksykującej z kurkumą
Czy herbatkę w dzbanku można zalewać powtórnie?
Tak, fusy, które zostaną w dzbanku, można zalać powtórnie, herbatka nadal jest smaczna i działa.
Czy herbatę można osłodzić odrobiną miodu?
Tak, jeśli lubisz słodką herbatę, możesz dodać do filiżanki odrobinę miodu - ważne , żeby herbata nie była bardzo gorąca, żeby zachować właściwości zdrowotne miodu.
Jakich jeszcze dodatków można używać do parzenia tej herbaty?
Można np. dodać 2-3 liście kafiru, czyli suszone liście limonki - herbata nabierze dzięki nim lekko cytrynowego posmaku. Podobny efekt można uzyskać dodając trochę suszonej trawy cytrynowej. ważne, żeby próbować i eksperymentować.
3 komentarze
[…] Kuchnia […]
[…] Kuchnia […]
[…] Kuchnia […]