Tiramisu – prosty w wykonaniu deser, który będzie smakował każdemu. Dowiedz się, jak samodzielnie przygotować tort tiramisu.
Przedstawiamy łatwy i przyjemny przepis na tort tiramisu. Przygotowanie tego deseru zajmuje niewiele ponad godzinę, a cała rodzina będzie pod wrażeniem.
Składniki (na 12 porcji tiramisu):
- 6 jajek;
- 200 g cukru pudru;
- 150 g przesianej mąki pszennej;
- 75 g mąki kukurydzianej;
- łyżeczka proszku do pieczenia;
- 10 g kawy rozpuszczalnej;
- niecałe 400 ml wrzątku;
- 175 ml czerwonego wina;
- 50 ml likieru kawowego;
- 300 ml słodkiej śmietany (30% lub 36%);
- 70 g cukru pudru;
- 750 g serka mascarpone;
- migdały, orzechy lub wiórki czekoladowe do posypania.
Sposób przygotowania:
Nastaw temperaturę w piekarniku na 180 stopni Celsjusza. Do miski wbij jajka i ubijaj je, dodając stopniowo cukier puder aż do całkowitego rozpuszczenia. Do powstałe w ten sposób masy dodaj mąkę pszenną, kukurydzianą oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj tak, aby powstało jednolite ciasto. Wylej je do dwóch natłuszczonych okrągłych form o średnicy około 20 cm i wstaw do piekarnika na 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstaw do ostygnięcia.
Do mniejszej, żaroodpornej miski, wysyp kawę i zalej ją wrzątkiem. Dodaj wino i likier, dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. W osobnej misce ubij śmietanę z cukrem pudrem, aż stanie się sztywna. Dodaj do niej mascarpone.
Upieczone blaty ciasta przekrój poziomo na pół i każdą z części nasącz w mieszance kawowo-winnej, uważając, żeby nie przesiąkła całkowicie i się nie rozpadła. Nasączony blat połóż na reprezentacyjnym talerzu i posmaruj kremem śmietanowo-mascarpone. Postępuj tak samo z każdym kolejnym blatem, aż uzyskasz kilka warstw tortu nasączonych kawą i posmarowanych kremem. Pozostały krem rozprowadź na wierzchniej części tortu i po bokach.
Całość możesz udekorować migdałami lub drobno posiekanymi orzechami, albo też posypać wiórkami czekoladowymi.

Czytaj też: Tort urodzinowy z PRL-u – przepis krok po kroku
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
Co warto wiedzieć o tiramisu
Czy w tiramisu musi być wino lub likier?
Wcale nie musi. Jeśli nie chcesz, nie musisz korzystać z tych dodatków. Równie ciekawym dodatkiem może być np. kilka łyżek owocowego soku rozcieńczalnego.
Co użyć do dekoracji tiramisu?
Możesz w tym celu wykorzystać migdały, orzechy, wiórki kokosowe, czekoladowe lub małe kawałki owoców.
Jak długo piec ciasto do tiramisu?
Ciasto wstaw do piekarnika na 25 minut, aż uzyska złotobrązowy kolor. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstaw do ostygnięcia.