Przepis na rozgrzewające kakao. Zimowe, korzenne delicje - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Przepis na rozgrzewające kakao. Zimowe, korzenne delicje

Przepis na rozgrzewające kakao. Zimowe, korzenne delicje

Co przychodzi wam na myśl, kiedy widzicie prószący za oknem śnieg? Zimowy chłodek daje się już we znaki i najwyższa pora na odrobinę rozgrzewającej przyjemności. Jedną z nich z pewnością będzie korzenne kakao, zaserwowane w towarzystwie ulubionego ciasta. Wypróbuj nasz przepis na ten aromatyczny napój.

Zima to dla wielu znienawidzona pora roku. Inni wprost ją kochają i mogą doczekać się spadających z nieba płatków śniegu. W taki czas warto pokrzepić się pysznym i aromatycznym, korzennym trunkiem. Idealne będzie kakao, które rozgrzeje nasze ciała i osłodzi dusze. Ten przepis zaskoczy nawet największych łasuchów.

Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!

Zobacz także: Przepis na rozgrzewającą zupę imbirową. Świetna alternatywa, dla tych, którzy nie lubią rosołu

Wartości odżywcze kakao. Magia zamknięta w niepozornych ziarnach

Ziarna kakaowca sprowadził do Europy Krzysztof Kolumb. Napój kakaowy zyskał jednak uznanie się na europejskich dworach dopiero w XVII wieku. Jednak dopiero w XIX wieku stał się prawdziwym przysmakiem. Stało się tak, kiedy udało się odciągnąć nadmiar tłuszczu z surowca. W znacznym stopniu wpłynęło to na jego walory smakowe. Zapotrzebowanie na kakao znacznie wzrosło, kiedy w 1876 roku w Szwajcarii wynaleziono proces wyrabiania czekolady.

Ciekawostkę może stanowić fakt, że po obróbce nasion uzyskuje się aż trzy produkty. Są to: masa kakaowa, masło kakaowe, a także proszek kakaowy. Warto podkreślić, że kakao zawiera znaczną ilość składników odżywczych i witamin. Jest cennym źródłem: żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, cynku, witamin z grupy B, potasu, a także witamin A, E, C.

Zobacz także: Kultowe smaki PRL. Przepis na kotlety z mortadeli

Co więcej kakao stanowi również źródło związków o charakterze przeciwutleniającym, takich jak flawanole i procyjanidyny. Mają one niezwykle korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia. Warto dodać, że działają rozkurczająco na naczynia krwionośne, ułatwiają przepływ krwi, neutralizują działanie tak zwanego złego cholesterolu, a także zapobiegają powstawaniu blokujących naczynia skrzepów.

Warto zaznaczyć, że pomimo zawartości substancji pobudzających, takich jak kofeina i teobromina, kakao może łagodzić stres. Jest to możliwe dzięki zawartości kwasu walerianowego, które ma działanie uspokajające. Ponadto kakao obfituje w magnez, który działa antystresowo.

Zobacz także: Z Archimedesem inaczej. Jak zrobić płynny tort?

Przepis na korzenne kakao. Rozgrzewająca ambrozja

Aby przygotować rozgrzewające kakao, potrzebujemy kilku niezbędnych do tego składników:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika ciast i deserów
  • 1 łyżka kakao
  • bita śmietana w sprayu lub ubita uprzednio domowa wersja
  • 1 łyżeczka czekoladowych wiórek

Zobacz także: Przepis na rogale świętomarcińskie. Tradycyjny poznański wypiek

Jak przygotować aromatyczne kakao? Przepis na korzenny napój

  1. Do garnka z grubszym dnem wlewamy szklankę mleka.
  2. Następnie dodajemy miód, łyżkę kakao i przyprawę korzenną.
  3. Całość gotujemy aż do połączenia składników. Mieszamy nieprzerwanie by kakao nie pozostały żadne grudki.
  4. Podajemy ciepły napój bez dodatków lub z porcją bitej śmietany i czekoladowymi groszkami. Smacznego!

Zobacz także: Przepis na polędwiczki w borowikowym sosie. Kultowy smak jesieni

Czy lubisz kakao?

Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!

Najpopularniejsze

Zobacz więcej >