Zima to dla wielu znienawidzona pora roku. Inni wprost ją kochają i mogą doczekać się spadających z nieba płatków śniegu. W taki czas warto pokrzepić się pysznym i aromatycznym, korzennym trunkiem. Idealne będzie kakao, które rozgrzeje nasze ciała i osłodzi dusze. Ten przepis zaskoczy nawet największych łasuchów.
Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!
Zobacz także: Przepis na rozgrzewającą zupę imbirową. Świetna alternatywa, dla tych, którzy nie lubią rosołu
Wartości odżywcze kakao. Magia zamknięta w niepozornych ziarnach
Ziarna kakaowca sprowadził do Europy Krzysztof Kolumb. Napój kakaowy zyskał jednak uznanie się na europejskich dworach dopiero w XVII wieku. Jednak dopiero w XIX wieku stał się prawdziwym przysmakiem. Stało się tak, kiedy udało się odciągnąć nadmiar tłuszczu z surowca. W znacznym stopniu wpłynęło to na jego walory smakowe. Zapotrzebowanie na kakao znacznie wzrosło, kiedy w 1876 roku w Szwajcarii wynaleziono proces wyrabiania czekolady.
Ciekawostkę może stanowić fakt, że po obróbce nasion uzyskuje się aż trzy produkty. Są to: masa kakaowa, masło kakaowe, a także proszek kakaowy. Warto podkreślić, że kakao zawiera znaczną ilość składników odżywczych i witamin. Jest cennym źródłem: żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, cynku, witamin z grupy B, potasu, a także witamin A, E, C.
Zobacz także: Kultowe smaki PRL. Przepis na kotlety z mortadeli
Co więcej kakao stanowi również źródło związków o charakterze przeciwutleniającym, takich jak flawanole i procyjanidyny. Mają one niezwykle korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia. Warto dodać, że działają rozkurczająco na naczynia krwionośne, ułatwiają przepływ krwi, neutralizują działanie tak zwanego złego cholesterolu, a także zapobiegają powstawaniu blokujących naczynia skrzepów.
Warto zaznaczyć, że pomimo zawartości substancji pobudzających, takich jak kofeina i teobromina, kakao może łagodzić stres. Jest to możliwe dzięki zawartości kwasu walerianowego, które ma działanie uspokajające. Ponadto kakao obfituje w magnez, który działa antystresowo.
Zobacz także: Z Archimedesem inaczej. Jak zrobić płynny tort?
Przepis na korzenne kakao. Rozgrzewająca ambrozja
Aby przygotować rozgrzewające kakao, potrzebujemy kilku niezbędnych do tego składników:
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka miodu
- 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika ciast i deserów
- 1 łyżka kakao
- bita śmietana w sprayu lub ubita uprzednio domowa wersja
- 1 łyżeczka czekoladowych wiórek
Zobacz także: Przepis na rogale świętomarcińskie. Tradycyjny poznański wypiek
Jak przygotować aromatyczne kakao? Przepis na korzenny napój
- Do garnka z grubszym dnem wlewamy szklankę mleka.
- Następnie dodajemy miód, łyżkę kakao i przyprawę korzenną.
- Całość gotujemy aż do połączenia składników. Mieszamy nieprzerwanie by kakao nie pozostały żadne grudki.
- Podajemy ciepły napój bez dodatków lub z porcją bitej śmietany i czekoladowymi groszkami. Smacznego!
Zobacz także: Przepis na polędwiczki w borowikowym sosie. Kultowy smak jesieni
Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!