Kultowe smaki PRL. Przepis na kotlety z mortadeli - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Kultowe smaki PRL. Przepis na kotlety z mortadeli

Kultowe smaki PRL. Przepis na kotlety z mortadeli

Kultowe smaki PRL to dla wielu ulubione przepisy, po które sięgają do dziś. Kotlety z mortadeli to z pewnością smak dzieciństwa sporej części miłośników kuchni PRL. Oto przepis na kotlety z mortadeli.

Kultowe smaki PRL od lat goszczą w wielu polskich kuchniach. Wśród nich jest blok czekoladowy, flaczki czy zacierki albo leniwe z cukrem. Na liście dań, które królowały na polskich stołach w tamtym okresie, jest również kotlety z mortadeli. Oto przepis na ten „przysmak”.

Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!

To danie z pewnością ma nie tylko wielu przeciwników, ale też zwolenników. Chrupiąca panierka i mortadela w środku. W czasach PRL te kotlety królowały na stołach. Gdy dostęp do mięsa był bardzo ograniczony, sięgano po mortadelę. Gospodynie musiały wykazywać się ogromną kreatywnością w kuchni! Jak wrócić do przepisu sprzed lat? Oto lista składników!

Zobacz także: Kultowe smaki PRL. Przepis na leniwe z cukrem

Przepis na kotlety z mortadeli – lista składników

  • 300-350 g mortadelli
  • 5 plastrów sera żółtego (opcjonalnie)
  • 2-3 jajka
  • 1,5-2 szkl. bułki tartej

Zobacz także: Kultowe smaki PRL. Przepis na blok czekoladowy

Przepis na kotlety z mortadeli – sposób przygotowania

  • Ser, który włożymy w środek mortadeli jest składnikiem opcjonalnym, który nieco unowocześni i doda smaku naszym kotletom. O tym, co z nim zrobić piszemy w dalszych krokach przepisu na kotlety z mortadeli.
  • Na początku zdejmujemy z mięsa skórę i kroimy je na grube kotlety, które będzie można naciąć w środku.
  • Jeśli chcesz zrobić kotlety z serem żółtym, natnij na środku kotleta robiąc kieszonkę, a do środka włóż ulubiony ser żółty.
  • Do głębokiego talerza wbij jajka. Rozbełtaj je widelcem.
  • W drugim talerzu umieść bułkę tartą.
  • Panieruj przygotowane kotlety najpierw w jajku, później w bułce. Zadbaj, by panierka była dokładnie rozprowadzona po całej mortadeli.
  • Smaż kotlety na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Mają się zarumienić. To znak, że są gotowe.
  • Kotlety z mortadeli podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.
  • Smacznego!

Zobacz także: Przepis na rogale świętomarcińskie. Tradycyjny poznański wypiek

Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!

Najpopularniejsze

Zobacz więcej >