Kultowe smaki PRL od lat goszczą w wielu polskich kuchniach. Wśród nich jest blok czekoladowy, flaczki czy zacierki albo leniwe z cukrem. Na liście dań, które królowały na polskich stołach w tamtym okresie, jest również kotlety z mortadeli. Oto przepis na ten „przysmak”.
Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!
To danie z pewnością ma nie tylko wielu przeciwników, ale też zwolenników. Chrupiąca panierka i mortadela w środku. W czasach PRL te kotlety królowały na stołach. Gdy dostęp do mięsa był bardzo ograniczony, sięgano po mortadelę. Gospodynie musiały wykazywać się ogromną kreatywnością w kuchni! Jak wrócić do przepisu sprzed lat? Oto lista składników!
Zobacz także: Kultowe smaki PRL. Przepis na leniwe z cukrem
Przepis na kotlety z mortadeli – lista składników
- 300-350 g mortadelli
- 5 plastrów sera żółtego (opcjonalnie)
- 2-3 jajka
- 1,5-2 szkl. bułki tartej
Zobacz także: Kultowe smaki PRL. Przepis na blok czekoladowy
Przepis na kotlety z mortadeli – sposób przygotowania
- Ser, który włożymy w środek mortadeli jest składnikiem opcjonalnym, który nieco unowocześni i doda smaku naszym kotletom. O tym, co z nim zrobić piszemy w dalszych krokach przepisu na kotlety z mortadeli.
- Na początku zdejmujemy z mięsa skórę i kroimy je na grube kotlety, które będzie można naciąć w środku.
- Jeśli chcesz zrobić kotlety z serem żółtym, natnij na środku kotleta robiąc kieszonkę, a do środka włóż ulubiony ser żółty.
- Do głębokiego talerza wbij jajka. Rozbełtaj je widelcem.
- W drugim talerzu umieść bułkę tartą.
- Panieruj przygotowane kotlety najpierw w jajku, później w bułce. Zadbaj, by panierka była dokładnie rozprowadzona po całej mortadeli.
- Smaż kotlety na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Mają się zarumienić. To znak, że są gotowe.
- Kotlety z mortadeli podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.
- Smacznego!
Zobacz także: Przepis na rogale świętomarcińskie. Tradycyjny poznański wypiek
Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!