Rogale świętomarcińskie są tradycyjnie wypiekane w Poznaniu, a także innych częściach Wielkopolski. Choć w sklepach obecnie pojawiają się już pod koniec października, to związane są z obchodami dnia Świętego Marcina, który przypada 11 listopada.
Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!
Tradycja zaczerpnięta z czasów pogańskich
Wypieki te swoją historię zawdzięczają czasom pogańskim. Właśnie wtedy, podczas jesiennego święta składano ofiary bogom z wołów, lub wypieków z ciasta w kształcie rogów tych zwierząt. Później kościół łaciński przyjął ten zwyczaj i połączył go z postacią św. Marcina. Kształt rogali miał nawiązywać do podkowy, którą zgubił koń Świętego.
Zobacz także: Przepis na polędwiczki w borowikowym sosie. Kultowy smak jesieni
W późniejszych czasach poznańskie cukiernie piekły rogale, które następnie rozdawano najuboższym mieszkańcom miasta. Najstarsze wzmianki o tym wypieku pochodzą z roku 1860. Wówczas w „Dzienniku Poznański” wydrukowano pierwszą reklamę tego produktu.
Zobacz także: Marian Smoluchowski – wybitny uczony, który miał ogromnego pecha
Rogalowe święto w Poznaniu
Obecnie 11 listopada w stolicy Wielkopolski obchodzi się także imieniny położonej na starym mieście ulicy św. Marcina. Tego dnia w Poznaniu trwa zabawa. Ulicami przechodzi barwny korowód, na czele którego stoi właśnie św. Marcin. Szacuje się, że w tym dniu cukiernie sprzedają około 250 ton rogali!
Aby cukiernie mogły sprzedawać rogale, które można nazwać świętomarcińskim, musi uzyskać specjalny certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego. W 2008 roku nazwa „rogal świętomarciński” została wpisana do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej.
Zobacz także: Masz je w domu? Te pamiątki z PRL-u mają wzięcie. Niektórzy zapłacą za nie krocie!
Jeśli lubicie rogale świętomarcińskie możecie wybrać się do Rogalowego Muzeum Poznania, gdzie będziecie mogli dowiedzieć się więcej o tradycji wypieku tego produktu.
Przepis na rogale świętomarcińskie
Rogale świętomarcińskie wypiekane są z ciasta półfrancuskiego na bazie margaryny. Dziś jednak wiele cukierni zamienia margarynę na masło, ponieważ jest ono zdrowsze, oraz nadaje wypiekom lepszy smak. Poniżej znajdziecie przepis na te tradycyjne poznańskie wypieki z nadzieniem z białego maku.
Lista potrzebnych składników
Ciasto:
- kilogram mąki
- pół kostki margaryny
- 6 jaj
- 2 łyżki cukru
- szklankę mleka
- 50 g drożdży
Nadzienie z białego maku:
- 100 g białego maku
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 200 g migdałów i orzechów włoskich
- 2 łyżki śmietany
Rogale świętomarcińskie – wykonanie
- Drożdże rozpuść w odrobinie mleka a mąkę przesiej,
- Roztop masło, jajka utrzyj z cukrem i połącz z przestudzonym masłem,
- Następnie ubijając tę masę dodawaj do niej stopniowo mąkę, mleko i drożdżowy zaczyn,
- Kiedy podczas wyrabiania w cieście zaczną pokazywać się pęcherzyki – odłóż je przykryte czystą ściereczką w ciepłym miejscu na godzinę, niech ciasto rośnie,
- W tym czasie zaparz mak, migdały i orzechy po czym zmiel je w maszynce dwa razy,
- Powstałą masę utrzyj z cukrem pudrem i śmietaną,
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na kwadraty, w środku każdego z nich połóż porcję masy i uformuj rogale i odstaw je jeszcze w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,
- Po kwadransie wyłóż je na blasze posmarowanej margaryną i piecz w temperaturze 220 stopni na złoty kolor – ok 20 minut,
- Po wyjęciu z piekarnika możesz polać je lukrem i posypać pokruszonymi orzechami włoskimi. Smacznego!