Jesień na dobre rozgościła się w naszym kraju. Czy okoliczne lasy obfitują w licznie rosnące borowiki? Żal nie wykorzystać ich, przygotowując wyśmienity obiad. Ten przepis na polędwiczki wieprzowe zwali cię z nóg!
Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!
Zobacz także: Przepis na ciasto bananowe z orzechami. To połączenie zasmakuje każdemu
Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie z prawdziwków
Borowik jest grzybem o najbardziej intensywnym smaku i aromacie. Nadają się do wykorzystywania zarówno jako główny składnik dania, ale mogą być także przyprawą wzbogacającą smak potrawy. Sezon na te grzyby rozpoczyna się już w maju i trwa do listopada. Czasem zdarza się nawet, że prawdziwki można spotkać w lasach jeszcze w grudniu.
Borowik szlachetny ma wysoką zawartość wody i stosunkowo niską wartość energetyczną. Jest jednak bogatym źródłem: magnezu, potasu, białka, fosforu, żelaza, a także witamin: B1, B2, B3 oraz C. Zawiera również węglowodany i składniki mineralne i jest bogatym źródłem zdrowych tłuszczów.
Zobacz także: Kultowe smaki PRL. Przepis na leniwe z cukrem
Lista potrzebnych składników
Aby przygotować znakomitą i aromatyczną polędwiczkę z borowikowym sosem będziemy potrzebować:
- około 500 g polędwiczki wieprzowej,
- szklankę śmietanki 30%,
- 200 g świeżych borowików,
- 1,5 szklanki bulionu lub wody,
- łyżki mąki z odrobiną wody,
- oleju lub oliwy do podsmażenia mięsa
- przypraw: soli, pieprzu, pietruszki, czosnku i koperku
Zobacz także: Masz je w domu? Te pamiątki z PRL-u mają wzięcie. Niektórzy zapłacą za nie krocie!
Polędwiczka wieprzowa w kremowym, borowikowym sosie
Jak przygotować wyborną i rozpływającą się polędwiczkę w aksamitnym, prawdziwkowym sosie? Nic prostszego! Wystarczy, że zerkniesz na nasz przepis.
- Oczyść dobrze borowiki i przez chwilę zamocz je w wodzie.
- Przygotowanie mięsa rozpocznij od dokładnego umycia i oczyszczenia polędwiczek. Należy pozbyć się wszystkich błon. Pokrój polędwicę na równe plastry. Delikatnie rozbij je za pomocą rąk.
- Następnie pokrój cebulę w drobną kostkę. To samo zrób z odsączonymi uprzednio borowikami.
- W średnim garnku podsmaż cebulę wraz z grzybami, mieszając je od czasu do czasu. Następnie dodaj bulion i poczekaj, aż wywar się zagotuje.
- Następnie podsmaż na patelni z obu stron polędwiczki, doprawiając je solą i pieprzem. Kiedy bulion się zagotuje, przełóż do niego polędwiczki. Duś je przez około 25-30 minut.
- Do garnka dodaj śmietanę 30%. Dopraw potrawę według uznania pozostałymi składnikami. Zagotuj ją i duś przez kolejne 10 minut.
- Jeśli sos będzie zbyt rzadki, dodaj do niego rozmieszaną z wodą mąkę. Zrób to jednak na sam koniec. Ta mieszanka sprawi, że sos będzie gęstszy.
Tak przygotowane danie idealnie będzie komponowało się z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą gryczaną. Smacznego!
Zobacz także: Kultowe smaki PRL. Przepis na blok czekoladowy
Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!