Przepis na polędwiczki w borowikowym sosie. Kultowy smak jesieni - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Przepis na polędwiczki w borowikowym sosie. Kultowy smak jesieni

Przepis na polędwiczki w borowikowym sosie. Kultowy smak jesieni

Czy kochasz smaki jesieni? Sezon grzybowy trwa w najlepsze. Jeśli znalazłeś w lesie borowiki, nie mogłeś trafić lepiej! Mamy dla ciebie przepis na wyborne polędwiczki w sosie z prawdziwków. Twoje kubki smakowe ci podziękują!

Jesień na dobre rozgościła się w naszym kraju. Czy okoliczne lasy obfitują w licznie rosnące borowiki? Żal nie wykorzystać ich, przygotowując wyśmienity obiad. Ten przepis na polędwiczki wieprzowe zwali cię z nóg!

Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!

Zobacz także: Przepis na ciasto bananowe z orzechami. To połączenie zasmakuje każdemu

Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie z prawdziwków

Borowik jest grzybem o najbardziej intensywnym smaku i aromacie. Nadają się do wykorzystywania zarówno jako główny składnik dania, ale mogą być także przyprawą wzbogacającą smak potrawy. Sezon na te grzyby rozpoczyna się już w maju i trwa do listopada. Czasem zdarza się nawet, że prawdziwki można spotkać w lasach jeszcze w grudniu.

Borowik szlachetny ma wysoką zawartość wody i stosunkowo niską wartość energetyczną. Jest jednak bogatym źródłem: magnezu, potasu, białka, fosforu, żelaza, a także witamin: B1, B2, B3 oraz C. Zawiera również węglowodany i składniki mineralne i jest bogatym źródłem zdrowych tłuszczów.

Zobacz także: Kultowe smaki PRL. Przepis na leniwe z cukrem

Lista potrzebnych składników

Aby przygotować znakomitą i aromatyczną polędwiczkę z borowikowym sosem będziemy potrzebować:

  • około 500 g polędwiczki wieprzowej,
  • szklankę śmietanki 30%,
  • 200 g świeżych borowików,
  • 1,5 szklanki bulionu lub wody,
  • łyżki mąki z odrobiną wody,
  • oleju lub oliwy do podsmażenia mięsa
  • przypraw: soli, pieprzu, pietruszki, czosnku i koperku

Zobacz także: Masz je w domu? Te pamiątki z PRL-u mają wzięcie. Niektórzy zapłacą za nie krocie!

Polędwiczka wieprzowa w kremowym, borowikowym sosie

Jak przygotować wyborną i rozpływającą się polędwiczkę w aksamitnym, prawdziwkowym sosie? Nic prostszego! Wystarczy, że zerkniesz na nasz przepis.

  • Oczyść dobrze borowiki i przez chwilę zamocz je w wodzie.
  • Przygotowanie mięsa rozpocznij od dokładnego umycia i oczyszczenia polędwiczek. Należy pozbyć się wszystkich błon. Pokrój polędwicę na równe plastry. Delikatnie rozbij je za pomocą rąk.
  • Następnie pokrój cebulę w drobną kostkę. To samo zrób z odsączonymi uprzednio borowikami.
  • W średnim garnku podsmaż cebulę wraz z grzybami, mieszając je od czasu do czasu. Następnie dodaj bulion i poczekaj, aż wywar się zagotuje.
  • Następnie podsmaż na patelni z obu stron polędwiczki, doprawiając je solą i pieprzem. Kiedy bulion się zagotuje, przełóż do niego polędwiczki. Duś je przez około 25-30 minut.
  • Do garnka dodaj śmietanę 30%. Dopraw potrawę według uznania pozostałymi składnikami. Zagotuj ją i duś przez kolejne 10 minut.
  • Jeśli sos będzie zbyt rzadki, dodaj do niego rozmieszaną z wodą mąkę. Zrób to jednak na sam koniec. Ta mieszanka sprawi, że sos będzie gęstszy.

Tak przygotowane danie idealnie będzie komponowało się z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą gryczaną. Smacznego!

Zobacz także: Kultowe smaki PRL. Przepis na blok czekoladowy

Czy lubisz potrawy z dodatkiem borowików?

Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!

Najpopularniejsze

Zobacz więcej >