Przepis na leniwe z cukrem brzmi jak idealny pomysł na obiad. W dodatku zainspirowany kultowymi smakami PRL. Kiedyś danie uwielbiane i gotowane bardzo często. Dziś, mimo że nie wymagają wiele czasu, w niektórych domach robi się je coraz rzadziej. Inni sięgają po nie regularnie. Warto, bo smak tych klusków jest niezapomniany. No właśnie… kluski czy pierogi?
Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!
Dlaczego to słodziutkie i serowe kluchy nazywamy też pierogami? Odpowiedź jest bardzo prosta. Na ratunek przychodzi Narodowe Centrum Kulutry, na którego stronie czytamy: – Co w nich leniwego, skoro tyle się trzeba przy nich napracować, i ile w nich z pierogów, jeśli nie są nadziewane? Zacznijmy od pierogów: leniwe przygotowuje się z tych samych składników co zwykłe pierogi z serem: z mąki, wody, jaj i białego sera (twarogu) – dowiadujemy się o kultowym smaku PRL.
Leniwymi nazwano je dlatego, że leniwej gospodyni nie chciało się osobno wyrabiać ciasta na pierogi, wałkować, wykrawać, nadziewać serem i pracowicie zlepiać brzegi każdego pierożka (ileż to roboty!), tylko wszystko to razem zarabiała w misce i cięła nożem na kawałki – i do garnka! Zamiast pięciu czynności mamy dwie – takie to lenistwo. A przez to, że leniwe pierogi są w rzeczy samej kluskami, powstała druga nazwa: leniwe kluski, które już w porównaniu z innymi kluskami leniwe nie są, ale nazwa jak to nazwa – przykleja się i pozostaje.
Zobacz także: Kultowe smaki PRL. Przepis na blok czekoladowy
Przepis na leniwe z cukrem – lista składników
- 1/2 kg twarogu – najlepiej półtłusty, może być zmielony
- 100 g mąki
- 2 jajka
- 1-2 łyżki masła (opcjonalnie, do podbicia smaku)
- szczypta soli
- cukier (wedle uznania do posypania)
- bułka tarta (wedle uznania do podsmażenia z masłem i posypania)
Zobacz także: Kulinarne hity PRL! 5 potraw, które przypomną minioną epokę
Przepis na leniwe z cukrem – sposób przygotowania
- Do miski włóż twaróg, mąkę i masło.
- Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do miski z twarogiem i resztą składników. Dodaj szczyptę soli. Wszystko wyrabiaj, dopóki nie powstanie jednolita masa.
- Możesz do zagniatania użyć rękawiczek lub zrobić to gołymi rękami.
- Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do całej masy. Następnie delikatnie wszystko wyrabiaj tak, by nie pozbawić białek sprężystości. Zagniecione ciasto podziel na części. Z każdej uformuj wałek.
- Do dużego garnka wlej wodę, posól ją, zagotuj.
- W oczekiwaniu na wodę wytnij jednakowych długości romby – to nasze leniwe. Gdy woda się zagotuje, wrzucaj je partiami na wrzątek. Gotuj aż do wypłynięcia (ok 1 min.). Uważaj, by ich nie rozgotować.
- Gotowe kluski leniwe podawaj z ulubionymi składnikami – bułką tartą podsmażoną na maśle, cukrem i śmietaną albo cynamonem czy jogurtem.
Zobacz także: Przepis na szarlotkę Ani z „Rolnik szuka żony”. „Wygląda obłędnie”
Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!