Kultowe smaki PRL. Przepis na leniwe z cukrem - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Kultowe smaki PRL. Przepis na leniwe z cukrem

Kultowe smaki PRL. Przepis na leniwe z cukrem

Kultowe smaki PRL, do których tęsknimy to m.in. kluski leniwe znane też jako pierogi leniwe! W wielu domach robimy je do dziś! I dobrze, bo są smakowite! Oto przepis na leniwe z cukrem.

Przepis na leniwe z cukrem brzmi jak idealny pomysł na obiad. W dodatku zainspirowany kultowymi smakami PRL. Kiedyś danie uwielbiane i gotowane bardzo często. Dziś, mimo że nie wymagają wiele czasu, w niektórych domach robi się je coraz rzadziej. Inni sięgają po nie regularnie. Warto, bo smak tych klusków jest niezapomniany. No właśnie… kluski czy pierogi?

Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!

Dlaczego to słodziutkie i serowe kluchy nazywamy też pierogami? Odpowiedź jest bardzo prosta. Na ratunek przychodzi Narodowe Centrum Kulutry, na którego stronie czytamy: – Co w nich leniwego, skoro tyle się trzeba przy nich napracować, i ile w nich z pierogów, jeśli nie są nadziewane? Zacznijmy od pierogów: leniwe przygotowuje się z tych samych składników co zwykłe pierogi z serem: z mąki, wody, jaj i białego sera (twarogu) – dowiadujemy się o kultowym smaku PRL.

Leniwymi nazwano je dlatego, że leniwej gospodyni nie chciało się osobno wyrabiać ciasta na pierogi, wałkować, wykrawać, nadziewać serem i pracowicie zlepiać brzegi każdego pierożka (ileż to roboty!), tylko wszystko to razem zarabiała w misce i cięła nożem na kawałki – i do garnka! Zamiast pięciu czynności mamy dwie – takie to lenistwo. A przez to, że leniwe pierogi są w rzeczy samej kluskami, powstała druga nazwa: leniwe kluski, które już w porównaniu z innymi kluskami leniwe nie są, ale nazwa jak to nazwa – przykleja się i pozostaje.

Zobacz także: Kultowe smaki PRL. Przepis na blok czekoladowy

Mówisz: kluski leniwe czy pierogi leniwe?

Przepis na leniwe z cukrem – lista składników

  • 1/2 kg twarogu – najlepiej półtłusty, może być zmielony
  • 100 g mąki
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki masła (opcjonalnie, do podbicia smaku)
  • szczypta soli
  • cukier (wedle uznania do posypania)
  • bułka tarta (wedle uznania do podsmażenia z masłem i posypania)

Zobacz także: Kulinarne hity PRL! 5 potraw, które przypomną minioną epokę

Przepis na leniwe z cukrem – sposób przygotowania

  1. Do miski włóż twaróg, mąkę i masło.
  2. Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do miski z twarogiem i resztą składników. Dodaj szczyptę soli. Wszystko wyrabiaj, dopóki nie powstanie jednolita masa.
  3. Możesz do zagniatania użyć rękawiczek lub zrobić to gołymi rękami.
  4. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do całej masy. Następnie delikatnie wszystko wyrabiaj tak, by nie pozbawić białek sprężystości. Zagniecione ciasto podziel na części. Z każdej uformuj wałek.
  5. Do dużego garnka wlej wodę, posól ją, zagotuj.
  6. W oczekiwaniu na wodę wytnij jednakowych długości romby – to nasze leniwe. Gdy woda się zagotuje, wrzucaj je partiami na wrzątek. Gotuj aż do wypłynięcia (ok 1 min.). Uważaj, by ich nie rozgotować.
  7. Gotowe kluski leniwe podawaj z ulubionymi składnikami – bułką tartą podsmażoną na maśle, cukrem i śmietaną albo cynamonem czy jogurtem.

Zobacz także: Przepis na szarlotkę Ani z „Rolnik szuka żony”. „Wygląda obłędnie”

Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!

Najpopularniejsze

Zobacz więcej >