Kultowe smaki PRL. Przepis na blok czekoladowy - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Kultowe smaki PRL. Przepis na blok czekoladowy

Kultowe smaki PRL. Przepis na blok czekoladowy

Przepis na blok czekoladowy, czyli jeden z najbardziej kultowych deserów PRL. W wielu domach przyrządza się go do dziś. Smakuje wyśmienicie!

Przepis na blok czekoladowy rodem z PRL-u! Oto sposób na wyśmienity deser, który zaspokoi kubki smakowe każdego miłośnika słodkości. Żeby go przyrządzić, wcale nie trzeba wiele zachodu.

Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!

Wystarczy kilka składników, garnek, kuchenka i forma do ciasta. Można przyrządzić go w zwykłej głębokiej blaszce, prostokątnej formie, a także rolując gęstniejącą masę. Wtedy przysmak PRL-u będzie miał walcowaty kształt. Poznaj przepis na blok!

Zobacz także: Przepis na szarlotkę Ani z „Rolnik szuka żony”. „Wygląda obłędnie”

Przepis na blok czekoladowy – lista składników

  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 łyżek kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200-250 g masła (1 kostka)
  • 2-2,5 szklanki mleka w proszku
  • opcjonalnie: kilka kropli ulubionego aromatu, np. waniliowego
  • 100-150 g herbatników
  • opcjonalnie: orzechy włoskie, orzechy laskowe, rodzynki, żurawina

Zobacz także: Kulinarne hity PRL! 5 potraw, które przypomną minioną epokę

Przepis na blok czekoladowy – sposób przygotowania

  • Mleko, kakao i cukier przekładamy do garnka. Podgrzewamy wszystko na niskim ogniu. Ważne, żeby nie zagotować składników. Podgrzewamy je tylko do momentu całkowitego połączenia wszystkich składników. Dokładnie mieszamy.
  • Następnie zdejmujemy garnek z gazu. Cały czas mieszając, dodajemy stopniowo mleko w proszku. Staramy się robić to tak, by nie powstały grudki. Dokładnie wszystko mieszamy aż do powstania jednolitej masy.
  • Gdy składniki się połączą, łamiemy herbatniki i dodajemy je do masy czekoladowej. W tym etapie możemy dodać także bakalie.
  • Gdy wszystko będzie gotowe, przekładamy masę do przygotowanej formy. Wykładamy ją wcześniej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i gładzimy wszystko łopatką. Odstawiamy w chłodne miejsce.
  • Ostygniętą masę wstawiamy do lodówki na kilka godzin aż zrobi się twarda. Oto cały przepis na blok.
  • Gotowe! Smacznego!

Czy jadłeś/łaś kiedyś blok czekoladowy?

Zobacz także: Przepis na zupę, która leczy! Odchudza i dodaje sił. Nie pożałujesz!

Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!

Najpopularniejsze

Zobacz więcej >