Potrzebny wam przepis na zupę, która leczy? Proszę bardzo. Dynia – to jest ten magiczny, kluczowy składnik, po który warto sięgnąć. A kiedy lepiej jej użyć, jeśli nie jesienią?
Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!
Dynia to istna skarbnica cennych składników odżywczych. Znajdziemy w niej witaminy A, B3, B9, C, E oraz błonnik, magnez, wapń, selen, cynk i potas. Co więcej, jest niskokaloryczna.
Tak więc będzie doskonała w diecie odchudzającej. Działa też dobrze na wzrok, regenerację mięśni, pobudzi nasz organizm, wzmocni odporność. Wykazuje ponadto działanie antyoksydacyjne i antynowotworowe.
Z dynią warto połączyć inny bardzo zdrowy składnik, czyli imbir. Oto przepis na zupę dyniową z imbirem.
Zobacz także: Przepis na zdrowy napój z kurkumy. Efekty przyjdą ekspresowo!
Składniki zupy, która leczy
Do zrobienia czterech porcji zupy dyniowej potrzebujemy takich składników jak:
- 0,5 kg dyni ze skórką,
- 2 łyżki startego na tarce imbiru,
- 0,5 l bulionu warzywnego,
- 1 cebula cukrowa,
- 2 średnie marchewki,
- łyżka klarowanego masła,
- 1/3 szklanki soku pomarańczowego,
- pół szklanki mleka tłustego lub 80 ml śmietanki kremówki,
- szczypta pieprzu.
Zobacz także: Przepis na zupę fasolową. Idealny na chłodną jesień
Przepis na zupę dyniową – sposób przygotowania
- Cebulę i marchew obieramy. Pierwsze warzywo siekamy, a drugie – ścieramy na tarce.
- W garnku rozgrzewamy masło klarowane. Następnie podsmażamy tam cebulę i marchew na małym ogniu przez kilka minut. Co chwilę mieszamy.
- Dynię obieramy, myjemy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Potem wrzucamy do garnka razem z imbirem. Smażymy przez kolejne 5 minut.
- Następnie zalewamy wszystko bulionem i dodajemy sok pomarańczowy. Tak zalaną dynię gotujemy przez pół godziny, aż zrobi się miękka.
- Potem wszystko miksujemy wraz z dolanym mlekiem za pomocą blendera, aż uzyskamy gładki krem. Całość doprawiamy pieprzem.
Zobacz także: Przepis na zupę paprykową. Rozgrzeje każdego po jesiennym chłodzie!
Z czym podawać zupę dyniową?
Przelaną do misek zupę dyniową warto ozdobić płatkami migdałów. Można też dodać np. odrobinę mięty.
Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!