Przepis na zupę, która leczy! Odchudza i dodaje sił. Nie pożałujesz! - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Przepis na zupę, która leczy! Odchudza i dodaje sił. Nie pożałujesz!

Przepis na zupę, która leczy! Odchudza i dodaje sił. Nie pożałujesz!

Przedstawiamy przepis na zupę dyniową, która Was rozgrzeje i wzmocni. Będzie idealna w chłodniejsze jesienne dni. W końcu dynia nadaje się nie tylko jako dekoracja na Halloween, ale jest też bardzo zdrowym i smacznym składnikiem wielu różnorodnych dań.

Potrzebny wam przepis na zupę, która leczy? Proszę bardzo. Dynia – to jest ten magiczny, kluczowy składnik, po który warto sięgnąć. A kiedy lepiej jej użyć, jeśli nie jesienią?

Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl! 

Dynia to istna skarbnica cennych składników odżywczych. Znajdziemy w niej witaminy A, B3, B9, C, E oraz błonnik, magnez, wapń, selen, cynk i potas. Co więcej, jest niskokaloryczna.

Tak więc będzie doskonała w diecie odchudzającej. Działa też dobrze na wzrok, regenerację mięśni, pobudzi nasz organizm, wzmocni odporność. Wykazuje ponadto działanie antyoksydacyjne i antynowotworowe.

Z dynią warto połączyć inny bardzo zdrowy składnik, czyli imbir. Oto przepis na zupę dyniową z imbirem.

Zobacz także: Przepis na zdrowy napój z kurkumy. Efekty przyjdą ekspresowo!

Składniki zupy, która leczy

Do zrobienia czterech porcji zupy dyniowej potrzebujemy takich składników jak:

  • 0,5 kg dyni ze skórką, 
  • 2 łyżki startego na tarce imbiru,
  • 0,5 l bulionu warzywnego, 
  • 1 cebula cukrowa, 
  • 2 średnie marchewki, 
  • łyżka klarowanego masła,
  • 1/3 szklanki soku pomarańczowego,
  • pół szklanki mleka tłustego lub 80 ml śmietanki kremówki,
  • szczypta pieprzu.

Zobacz także: Przepis na zupę fasolową. Idealny na chłodną jesień

Przepis na zupę dyniową – sposób przygotowania

  1. Cebulę i marchew obieramy. Pierwsze warzywo siekamy, a drugie – ścieramy na tarce. 
  1. W garnku rozgrzewamy masło klarowane. Następnie podsmażamy tam cebulę i marchew na małym ogniu przez kilka minut. Co chwilę mieszamy. 
  1. Dynię obieramy, myjemy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Potem wrzucamy do garnka razem z imbirem. Smażymy przez kolejne 5 minut.  
  1. Następnie zalewamy wszystko bulionem i dodajemy sok pomarańczowy. Tak zalaną dynię gotujemy przez pół godziny, aż zrobi się miękka.
  1. Potem wszystko miksujemy wraz z dolanym mlekiem za pomocą blendera, aż uzyskamy gładki krem. Całość doprawiamy pieprzem.

Zobacz także: Przepis na zupę paprykową. Rozgrzeje każdego po jesiennym chłodzie!

Z czym podawać zupę dyniową?

Przelaną do misek zupę dyniową warto ozdobić płatkami migdałów. Można też dodać np. odrobinę mięty.

Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl! 

Najpopularniejsze

Zobacz więcej >