Przepis na zupę fasolową to doskonała propozycja na chłodniejsze dni, jakie już niestety (przynajmniej dla niektórych „niestety”) nadeszły. Po pierwsze jest to danie proste i szybkie do przyrządzenia. Do tego nas nasyci. Co więcej, dostarczy wielu składników odżywczych.
Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!
Fasola ma niewiele cukrów. Natomiast jest pełna białka, błonnika, witamin A, E, C, K, tych z grupy B oraz wapnia, fosforu czy potasu. Odznacza się więc choćby działaniem antyoksydacyjnym i antynowotworowym.
Zobacz także: Przepis na zupę paprykową. Rozgrzeje każdego po jesiennym chłodzie!
Składniki „fasolówki”
Do przygotowania sześciu porcji zupy fasolowej będą potrzebne następujące składniki:
- 220 g suchej fasoli Piękny Jaś,
- 2 litry bulionu warzywnego,
- 400 g żeberek wieprzowych,
- 200 g boczku wędzonego,
- 1 duża cebula,
- 2 małe marchewki,
- 3 ziemniaki,
- 1 pietruszka,
- ćwiartka selera,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka majeranku,
- pieprz i sól do smaku.
Zobacz także: Przepis na zupę pomidorową z rosołu. Ten tajemny składnik podkręci smak
Przepis na zupę fasolową – sposób przygotowania
- Dzień przed gotowaniem zupy musimy umyć fasolę, wsypać ją do garnka i całkowicie zalać zimną wodą, żeby napęczniała przez przynajmniej 10 h.
- Kolejnego dnia odcedzamy fasolę. Wrzucamy ją do 4-litrowego garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy kawałki żeberek. Całość odrobinę solimy.
- Zagotowujemy zupę, potem pozbywamy się szumowin i zmniejszamy ogień. Gotujemy pod przykryciem kolejne 45 minut.
- Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, a także obrane i starte na tarce/pokrojone w drobną kosteczkę warzywa. Potem dorzucamy pokrojone w kostkę i podsmażone wcześniej cebulę i boczek. Gotujemy przez kolejne 25 minut.
- Całość doprawiamy majerankiem, jeszcze przez kilka minut podgotowujemy i przelewamy do misek. Do zupy możemy dodać grzanki.
Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!