Przepis na zupę fasolową. Idealny na chłodną jesień - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Przepis na zupę fasolową. Idealny na chłodną jesień

Przepis na zupę fasolową. Idealny na chłodną jesień

Fasola jest bardzo odżywcza i zdrowa. Świetnie sprawdzi się w naszej kuchni jesienią. Poznajcie przepis na zupę fasolową.

Przepis na zupę fasolową to doskonała propozycja na chłodniejsze dni, jakie już niestety (przynajmniej dla niektórych „niestety”) nadeszły. Po pierwsze jest to danie proste i szybkie do przyrządzenia. Do tego nas nasyci. Co więcej, dostarczy wielu składników odżywczych.

Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!

Fasola ma niewiele cukrów. Natomiast jest pełna białka, błonnika, witamin A, E, C, K, tych z grupy B oraz wapnia, fosforu czy potasu. Odznacza się więc choćby działaniem antyoksydacyjnym i antynowotworowym.

Zobacz także: Przepis na zupę paprykową. Rozgrzeje każdego po jesiennym chłodzie!

Składniki „fasolówki”

Do przygotowania sześciu porcji zupy fasolowej będą potrzebne następujące składniki:

  • 220 g suchej fasoli Piękny Jaś, 
  • 2 litry bulionu warzywnego, 
  • 400 g żeberek wieprzowych, 
  • 200 g boczku wędzonego, 
  • 1 duża cebula,
  • 2 małe marchewki,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 pietruszka,
  • ćwiartka selera,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka majeranku,
  • pieprz i sól do smaku.

Zobacz także: Przepis na zupę pomidorową z rosołu. Ten tajemny składnik podkręci smak

Przepis na zupę fasolową – sposób przygotowania

  1. Dzień przed gotowaniem zupy musimy umyć fasolę, wsypać ją do garnka i całkowicie zalać zimną wodą, żeby napęczniała przez przynajmniej 10 h. 
  1. Kolejnego dnia odcedzamy fasolę. Wrzucamy ją do 4-litrowego garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy kawałki żeberek. Całość odrobinę solimy. 
  1. Zagotowujemy zupę, potem pozbywamy się szumowin i zmniejszamy ogień. Gotujemy pod przykryciem kolejne 45 minut. 
  1. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, a także obrane i starte na tarce/pokrojone w drobną kosteczkę warzywa. Potem dorzucamy pokrojone w kostkę i podsmażone wcześniej cebulę i boczek. Gotujemy przez kolejne 25 minut. 
  1. Całość doprawiamy majerankiem, jeszcze przez kilka minut podgotowujemy i przelewamy do misek. Do zupy możemy dodać grzanki.

Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!

Najpopularniejsze

Zobacz więcej >