Orzechy włoskie bez wątpienia należą do jednych z najbardziej wartościowych przekąsek, które warto mieć w swojej diecie. Są one bogatym źródłem kwasu tłuszczowego omega-6 oraz kwasu omega-3. Co więcej, zawierają także cenne dla zdrowia białko, węglowodany, witaminy i składniki mineralne, a ponadto są źródłem łatwo przyswajalnych związków żelaza, magnezu, sodu i potasu.
Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!
Dlaczego warto jeść orzechy włoskie?
Orzechy są doceniane nie tylko ze względu na swój smak, ale również za swoje właściwości odżywcze i prozdrowotne. Wspierają działanie całego organizmu – od układu krążenia, przez system nerwowy i przewód pokarmowy, aż po cerę i włosy.
Dzięki dużej zawartości fosforu orzechy poprawiają pracę mózgu, dlatego warto je jeść podczas pracy czy nauki. Ponadto zawarty w nich koenzym Q10 pomaga unieczynnić cholesterol LDL, a L-arginina przyczynia się do rozszerzenia naczyń krwionośnych, co w rezultacie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi oraz zmniejszenie ryzyka wystąpienia zawału serca.
Zobacz także: Kultowe smaki PRL. Przepis na blok czekoladowy
Nie tylko nasiona
Dobroczynny wpływ na nasz organizm mają również liście orzecha włoskiego. Sporządzony z nich wywar może pomóc w zwalczaniu nadpotliwości oraz leczeniu żylaków i hemoroidów. Warto dodawać go również do kąpieli, ponieważ działa na skórę kojąco i łagodzi różnego rodzaju podrażnienia.
Przepis na ciasto bananowe z orzechami – lista składników
- 250 g mąki pszennej
- 150 g zmielonych orzechów włoskich
- 4 duże jajka
- 4 dojrzałe banany
- 125 g margaryny lub masła
- 200 g cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżka kakao
Zobacz także: Przepis na zdrowy napój z kurkumy. Efekty przyjdą ekspresowo!
Przepis na ciasto bananowe z orzechami – sposób przygotowania
- Obierz banany i pokrój je w kostkę.
- Utrzyj masło z cukrem, dodając po jednym żółtku, aż powstanie puch.
- Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i orzechami.
- Ubij białka na sztywną pianę.
- Do masła z żółtkami dodaj mąkę z dodatkami, a następnie ubitą na sztywno pianę. Delikatnie wszystko wymieszaj.
- Przełóż szklankę otrzymanej masy do miski i wymieszaj ją z kakao.
- Do pozostałej, jasnej części masy dodaj pokrojone banany. Całość wymieszaj.
- Jasne ciasto z bananami przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na środku ciasta zrób rowek i wyłóż go ciastem z kakao.
- Piecz ciasto przez około 60 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu ciasta sprawdź patyczkiem, czy jest suche. Ostudzone ciasto jest gotowe do zjedzenia. Smacznego!
Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!