Przepis na rozgrzewającą zupę imbirową. Świetna alternatywa, dla tych, którzy nie lubią rosołu - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Przepis na rozgrzewającą zupę imbirową. Świetna alternatywa, dla tych, którzy nie lubią rosołu

Przepis na rozgrzewającą zupę imbirową. Świetna alternatywa, dla tych, którzy nie lubią rosołu

W wielu domach niedzielny obiad nadal nie może odbyć się bez zaserwowania rosołu. Dla wszystkich, którzy nie przepadają za tą popularną w Polsce zupą, mamy świetną alternatywę!

Rosół to klasyk niedzielnych obiadów w polskich domach. Zupa ta znakomicie rozgrzewa, zatem jest znakomitym daniem na panującą za oknem jesienną aurę. Jeśli jednak nie jesteście fanami rosołu i szukacie alternatywy dla tej potrawy, to mamy dla Was przepis na przepyszną zupę imbirową.

Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!

Zupa imbirowa jest aromatyczna i wbrew pozorom, niezwykle prosta w przygotowaniu. Znakomicie wzmocni naszą odporność i sprawdzi się w okresie, kiedy łatwo jest się przeziębić.

Zobacz także: Trwają prace nad filmem o Joe Cockerze. Będzie to ekranizacji biografii muzyka

Imbir właściwości

Społeczność na świecie docenia nie tylko walory lecznicze, ale i smakowe imbiru. Jest to roślina, która jest niezmiernie popularna w krajach azjatyckich, ale coraz chętniej sięgamy po niego również w Polsce. Korzeń imbiru stosuje się w terapii przeziębienia, nudności, zaburzeń trawiennych, chorób o podłożu zapalnym. Posiada on właściwości przeciwbólowe. Na jego bazie tworzy się syropy, napoje, olejki.

Zobacz także: W młodości złamała wiele serc. Danuta Szaflarska nie mogła odpędzić się od adoratorów

Imbir w kuchni

Oprócz swoich leczniczych właściwości imbir ma także szerokie zastosowanie w kuchni. W sklepach oprócz korzenia imbiru możemy spotkać go również w formie sproszkowanej, kandyzowanej, a także w postaci syropu, nalewki, a nawet marynowanej.

Przepis na rozgrzewającą zupę imbirową

Zupa imbirowa będzie znakomitym pomysłem na obiad. Po spacerze w jesienne popołudni, z chęcią zjemy talerz rozgrzewającej zupy. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i nie powinno sprawić najmniejszych problemów.

Zupa imbirowa – lista składników

  • 5 L wody lub bulionu
  • 3 marchewki
  • 2-3 ziemniaki
  • 0,5 selera korzeniowego
  • 5 cm białej części pora
  • 2 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml śmietany do zupy 18%
  • natka pietruszki
  • 5 cm korzenia imbiru
  • 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz

Zobacz także: Z Archimedesem inaczej. Jak zrobić płynny tort?

Przepis na zupę imbirową – sposób przygotowania

  • Obierz marchewkę, seler, por, ziemniaki oraz imbir i pokrój je w drobne kawałki,
  • Dopraw słodką czerwoną papryką, kurkumą, szczyptą chili oraz solą i pieprzem,
  • Przyprawione składniki dodaj do bulionu lub wody i gotuj do momentu, kiedy zmiękną,
  • W międzyczasie rozprowadź masło po patelni i podsmaż na nim wcześniej pokrojoną w kostkę cebulę,
  • Oprósz ją delikatnie cukrem tak, aby się trochę skarmelizowała, ale nie przypaliła,
  • Następnie dodaj ją do gotującej się zupy. Natkę pokrój i dodaj na koniec gotowania, tuż przed zmiksowaniem.
  • Kiedy warzywa będą miękkie, zblenduj całość na gładką masę, dodając przy tym śmietanę,
  • Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku wedle uznania. Krem można podawać z grzankami i kleksem ze śmietany,
  • Najlepiej smakuje na gorąco.

Życzymy smacznego!

Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!

Najpopularniejsze

Zobacz więcej >