Rosół to klasyk niedzielnych obiadów w polskich domach. Zupa ta znakomicie rozgrzewa, zatem jest znakomitym daniem na panującą za oknem jesienną aurę. Jeśli jednak nie jesteście fanami rosołu i szukacie alternatywy dla tej potrawy, to mamy dla Was przepis na przepyszną zupę imbirową.
Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!
Zupa imbirowa jest aromatyczna i wbrew pozorom, niezwykle prosta w przygotowaniu. Znakomicie wzmocni naszą odporność i sprawdzi się w okresie, kiedy łatwo jest się przeziębić.
Zobacz także: Trwają prace nad filmem o Joe Cockerze. Będzie to ekranizacji biografii muzyka
Imbir właściwości
Społeczność na świecie docenia nie tylko walory lecznicze, ale i smakowe imbiru. Jest to roślina, która jest niezmiernie popularna w krajach azjatyckich, ale coraz chętniej sięgamy po niego również w Polsce. Korzeń imbiru stosuje się w terapii przeziębienia, nudności, zaburzeń trawiennych, chorób o podłożu zapalnym. Posiada on właściwości przeciwbólowe. Na jego bazie tworzy się syropy, napoje, olejki.
Zobacz także: W młodości złamała wiele serc. Danuta Szaflarska nie mogła odpędzić się od adoratorów
Imbir w kuchni
Oprócz swoich leczniczych właściwości imbir ma także szerokie zastosowanie w kuchni. W sklepach oprócz korzenia imbiru możemy spotkać go również w formie sproszkowanej, kandyzowanej, a także w postaci syropu, nalewki, a nawet marynowanej.
Przepis na rozgrzewającą zupę imbirową
Zupa imbirowa będzie znakomitym pomysłem na obiad. Po spacerze w jesienne popołudni, z chęcią zjemy talerz rozgrzewającej zupy. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i nie powinno sprawić najmniejszych problemów.
Zupa imbirowa – lista składników
- 5 L wody lub bulionu
- 3 marchewki
- 2-3 ziemniaki
- 0,5 selera korzeniowego
- 5 cm białej części pora
- 2 cebula
- 1 łyżka masła
- 100 ml śmietany do zupy 18%
- natka pietruszki
- 5 cm korzenia imbiru
- 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- szczypta chili
- sól
- pieprz
Zobacz także: Z Archimedesem inaczej. Jak zrobić płynny tort?
Przepis na zupę imbirową – sposób przygotowania
- Obierz marchewkę, seler, por, ziemniaki oraz imbir i pokrój je w drobne kawałki,
- Dopraw słodką czerwoną papryką, kurkumą, szczyptą chili oraz solą i pieprzem,
- Przyprawione składniki dodaj do bulionu lub wody i gotuj do momentu, kiedy zmiękną,
- W międzyczasie rozprowadź masło po patelni i podsmaż na nim wcześniej pokrojoną w kostkę cebulę,
- Oprósz ją delikatnie cukrem tak, aby się trochę skarmelizowała, ale nie przypaliła,
- Następnie dodaj ją do gotującej się zupy. Natkę pokrój i dodaj na koniec gotowania, tuż przed zmiksowaniem.
- Kiedy warzywa będą miękkie, zblenduj całość na gładką masę, dodając przy tym śmietanę,
- Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku wedle uznania. Krem można podawać z grzankami i kleksem ze śmietany,
- Najlepiej smakuje na gorąco.
Życzymy smacznego!
Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!