Pomidory mają zbawienny wpływ na zdrowie. Badania potwierdzają, że zawarty w nich likopen zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, a także chroni przed rozwojem chorób serca.
Namawiałam już panów, żeby je jedli, bo zawierają likopen, a ten zapobiega rakowi prostaty. A co dla pań?
Pomidory a rak szyjki macicy
Okazuje się, że likopen powoduje zmniejszenie prawdopodobieństwa powstania raka szyjki macicy. Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Illinois, kobiety z wysokim poziomem likopenu we krwi mają 5-krotnie mniejsze ryzyko zachorowania na raka szyjki macicy w porównaniu z kobietami, u których wykazano niskie stężenie tej substancji.
Pomidory a ryzyko nowotworów
A co obie płcie zawdzięczają pomidorom, a dokładniej zawartemu w nich likopenowi? Przypominam: likopen to naturalny barwnik, występujący w roślinach, pełni ważną funkcję w naszym systemie odpornościowym. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty i szyjki macicy, o czym już mówiłam, ale także na inne nowotwory – raka płuc, układu pokarmowego oraz białaczkę. Przy odpowiednim stężeniu likopen może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka jajnika i raka wątroby. Dodatkowo ogranicza podziały raka jelita, ostrej białaczki szpikowej, białaczki erytroblastycznej oraz chłoniaka Burkitta.
Likopen a cholesterol
Likopen zawarty w pomidorach także chroni przed rozwojem chorób serca, zmniejszając ryzyko udaru oraz zawału. Ponadto pomaga w usuwaniu tak zwanej złej frakcji cholesterolu LDL z krwi. Potwierdzają to badania brytyjskich uczonych. Badane przez nich osoby przyjmowały likopen w ilości 27 miligramów dziennie w postaci soku pomidorowego, 400 ml przez 3 tygodnie. W efekcie nastąpił u nich spadek poziomu cholesterolu całkowitego o 6 procent, a frakcji LDL o 13 procent. No i co? Czy zdawali sobie państwo sprawę, jakim skarbem jest pomidor?
Przeczytaj też:
- Pomidory a rak prostaty
- Pomidory. Jak działa zawarty w nich likopen?
- Dieta bogata w ryby obniża ryzyko śmierci u chorych na serce?
- Czy pomidory chronią przed nowotworami?
- Pomidory – jaka jest ich historia
- Miód. Jak go używać i przechowywać, jakie ma właściwości lecznicze
- Jak upewnić się, że warzywa i owoce nam nie zaszkodzą? [PORADNIK]