Pascha jest jedną z tradycyjnych potraw wielkanocnych. Szczególnie popularna jest zwłaszcza wśród rodzin wywodzących się z Kresów Wschodnich. Wypróbuj nasz przepis krok po kroku na ten pyszny wielkanocny smakołyk.
Paschę można przygotowywać na zimno lub na gorąco. Paschę na zimno robi się z twarogu ucieranego z dodatkiem śmietany, masła, żółtek i cukru. Paschę na gorąco można przyrządzać z twarogu lub mleka i śmietany oraz masła, żółtek i cukru. Poniżej podajemy przepis na paschę na zimno.
Uwaga! Warunkiem zrobienia dobrej paschy jest użycie świeżego twarogu dobrze odciśniętego z serwatki.
- Sprawdź też: Kiedy sadzić rzeżuchę, żeby wyrosła na Wielkanoc?
Składniki:
- 1 kg świeżego, dobrze odciśniętego twarogu
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 kostka masła (200 g)
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- 5 żółtek
- ok. 1/2 szklanki rodzynek
- ok. 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- ok. 1/2 szklanki pokrojonych migdałów
- ok. 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Przeczytaj też: 10 najlepszych sałatek na Wielkanoc. Wybór redakcji Radia Pogoda
Przygotowanie paschy wielkanocnej:
- Wszystkie produkty wyjmujemy wcześniej z lodówki, tak żeby były w temperaturze pokojowej.
- Twaróg dokładnie osuszamy i dwa razy mielemy w maszynce do mięsa.
- W misie miksera ucieramy masło z cukrem na puszystą masę.
- Dodajemy po jednym żółtku, cały czas ucierając.
- Do masy maślano-jajecznej dokładamy po łyżce zmielony twaróg oraz śmietankę, w dalszym ciągu mieszając.
- Dodajemy ekstrakt waniliowy i cynamon.
- Dodajemy bakalie – rodzynki, orzechy, migdały, skórkę pomarańczową. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
- Masę serową wlewamy do dużego sitka lub cedzaka wyłożonego podwójną warstwą gazy i wstawiamy do lodówki na całą noc, żeby stężała.
- Następnego dnia paschę wielkanocną wykładamy na płaski talerz i ozdabiamy bakaliami. Smacznego!
Sprawdź też inne nasze wielkanocne przepisy:
- Przepis na królewski mazurek wielkanocny. Zaskocz bliskich na Wielkanoc!
- Baba drożdżowa na Wielkanoc według XIX-wiecznego przepisu
- Jak zrobić stroik na Wielkanoc?
- Koszyk wielkanocny – co i dlaczego powinno się w nim znaleźć?
- Żurek wielkanocny [Przepis]
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!