Niedobór witaminy D zwiększa ryzyko zgonu na COVID-19 - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Niedobór witaminy D zwiększa ryzyko zgonu na COVID-19

Niedobór witaminy D zwiększa ryzyko zgonu na COVID-19

Według nowego izraelskiego badania osoby, które przed zachorowaniem na COVID-19 miały niedobór witaminy D, są co najmniej o 20 proc. bardziej narażone na śmierć z powodu koronawirusa niż te, które go nie miały.

Naukowcy z Wydziału Medycznego Uniwersytetu Bar-Ilani i Galilee Medical Center w Nahariya opublikowali w MedRxiv badanie, które wykazało, że niedobór witaminy D przed zakażeniem ma bezpośredni wpływ na ciężkość i śmiertelność COVID-19.

Dr Amir Bashkin z Galilee Medical Center powiedział, że spośród osób, które przed infekcją miały poziom witaminy D do 20 ng/ml zmarło 26 proc., natomiast spośród pacjentów, którzy przed infekcją mieli poziom witaminy D powyżej tej wartości, zmarło do 3 proc. Ryzyko zgonu było zatem aż 23 proc. wyższe.

Osoby, które miały niedobór witaminy D, na COVID-19 umierały częściej

Wcześniejsze badania dotyczyły poziomu witaminy D wtedy, gdy pacjenci już byli chorzy, co mogło sprawić, że były niedokładne.

Chociaż naukowcy stwierdzili, że badanie nie jest w stanie wskazać witaminy D jako przyczyny śmierci, to dr Amir Bashkin podkreśla, że osoby, które miały niski poziom witaminy D, umierały częściej.

Odkryliśmy także, że jeśli poziom witaminy D był niski, było to skorelowane z ciężką chorobą i śmiertelnością – powiedział.

Naukowcy przetestowali wszystkie inne znane choroby współistniejące, które mogłyby powodować nasilenie COVID-19, i stwierdzili, że witamina D jest niezależnym czynnikiem.

Warto sprawdzać poziom i suplementować witaminy D

Osoby starsze wytwarzają mniej witaminy D. W związku z tym bardzo ważne jest, aby ludzie przyjmowali witaminę D, zwłaszcza osoby starsze – powiedział dr Amiel Dror, który prowadził badanie.

Zalecana dawka to około 1200 mg dziennie, chociaż należy skonsultować się ze swoim lekarzem przed przyjęciem jakiegokolwiek suplementu, aby nie przyjmować go za dużo lub za mało – powiedział Bashkin.

Większośc mieszkańców słonecznego Izraela ma niedobór witaminy D

Mimo że Izrael jest słonecznym krajem, większość populacji ma poziom witaminy D poniżej 30 nanogramów na mililitr, co oznacza, że większość jego mieszkańców ma niedobór witaminy D – powiedział Dror.

Przeczytaj też:

Zobacz więcej >