Jarmuż to coraz popularniejsze w naszym kraju warzywo liściaste. Jednak nie wszyscy wiedzą, jak go wykorzystywać w kuchni. Zobacz nasz prosty przepis.
Zacznijmy od kilku peanów na cześć jarmużu. Pomimo tego, że coraz częściej go jemy, wciąż pozostaje on jednak dla Polaków dość tajemniczym warzywem. Natomiast w Skandynawii jarmuż traktowany jest jak nasza swojska kapusta.
Dlaczego warto go jeść, przeczytasz TUTAJ
Bo zresztą jest właśnie odmianą kapusty o długich, zielonych, pomarszczonych i dość twardych liściach. Z powodzeniem można wykorzystywać go jako zdrowy składnik sałatki albo shake’a. Natomiast jednym z najprostszych i naprawdę smacznych dań z jarmużu są… chipsy.
Jarmuż – jak zrobić czipsy
Warzywne czipsy to pyszna i zdrowa alternatywa dla tłustych przekąsek z supermarketu. Coraz więcej ludzi świadomie podchodzi do swojej diety i jako smakołyk do oglądania filmu czy meczu wybierają np. chrupki z buraka, marchewki lub jabłek.
Jednak nie brakuje opinii, że to właśnie czipsy z jarmużu są najlepsze w smaku. Ponadto mamy dobrą wiadomość, dla ludzi którzy w kuchnią nie lubią spędzać zbyt dużo czasu: zrobienie tej przekąski zajmuje naprawdę baaardzo mało czasu.
Składniki:
- 4 duże liście jarmużu
- 2 łyżki oliwy z oliwek (ale jeśli nie masz akurat oliwy, może być dowolny olej roślinny)
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: inne przyprawy, które lubimy (np. ½ łyżeczki papryki wędzonej, ½ łyżeczki papryki łagodnej, szczypta papryki ostrej)
Jak zrobić czipsy z jarmużu:
- Liście jarmużu wypłucz, a następnie osusz. Grube włókna biegnące przez środek liścia należy wyciąć, a całość pociąć liście na mniejsze kawałki długości 2 – 3 cm. Gotowe liście przełożyć do dużego naczynia.
- Dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać rękami, tak, żeby oliwa z przyprawami dokładnie pokryła liście.
- Piekarnik rozgrzać do 150 stopni.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć na niej równomiernie liście jarmużu.
- Piec ok. 5 do 8 minut, pilnując, czy czipsy zbytnio się nie przypiekają.
Smacznego!
Zobacz inne nasze przepisy:
- Sałatka Kaliny Jędrusik [PRZEPIS]
- Sałatka ze szparagami i truskawkami [PRZEPIS]
- Ciasto cytrynowe z lukrem [PROSTY PRZEPIS]
- Przepis na zupę z bobu
1 komentarz
[…] Kuchnia […]