Zarówno na szparagi jak i na truskawki czekamy cały rok i chcemy się ich najeść na zapas. Sprawdź nasz przepis na wiosenną sałatkę ze szparagami i truskawkami.
Pojawiają się jednocześnie i mielibyśmy ochotę jeść je od rana do wieczora bo wiemy, że zaraz znikną. Mamy coś dla tych, którzy nie mogą się zdecydować – szparagi czy truskawki? Why not both, czyli przepis na sałatkę ze szparagami i truskawkami.
Składniki
Przygotuj:
- ćwierć kilo truskawek
- pół pęczka zielonych szparagów
- garść włoskich orzechów
- coś „liściastego” – może być to szpinak, sałata lodowa, masłowa, rukola – około pół paczki
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżeczki musztardy
- sól
Przepis na sałatkę ze szparagami i truskawkami
Truskawki i szparagi umyj, a następnie truskawki obierz z szypułek i pokrój na 4 części. Od szparagów odetnij zdrewniałe końcówki, resztę pokrój na kawałki około 2 cm. Orzechy przypraż nieco na suchej patelni, po czym odsyp do miseczki. Teraz na patelnię wrzuć masło i podsmażaj na niej szparagi przez kilka minut tak jednak, by wciąż były chrupiące. Szparagi ostudź. Do miski wrzuć szpinak czy sałatę, truskawki, szparagi i posyp to orzechami. Teraz pora na sos
Sos:
Wymieszaj oliwę z miodem i musztardą, dodaj soli. Zamiast musztardy możesz użyć soku z limonki lub z cytryny. Polej sosem sałatkę bezpośrednio przed podaniem. Podawaj z pieczywem na przykład czosnkowym. Smacznego!
ZOBACZ TEŻ:
2 komentarze
[…] Wiadomości […]
[…] Kuchnia […]