Właśnie zaczyna się sezon na bób, a to oznacza, że będzie można go przyrządzać na wszelkie sposoby. Sprawdź nasz przepis na pyszną zupę z bobu.
Kiedy bób pojawia się w sklepach i na straganach najczęściej ląduje na naszych talerzach w formie samodzielnego dania. Ale gdy znudzi ci się jedzenie bobu z koperkiem, możesz ugotować z niego pyszną zupę. Jeśli użyjesz do niej młodych jarzyn, wyjdzie z tego pyszna, wiosenna zupa z bobu.
Składniki
Przygotuj:
- szklankę ugotowanego bobu
- 3 marchewki
- 4 ziemniaki – najlepiej, żeby były młode młode
- 2 ząbki czosnku
- jedna młoda cebulka
- pół pęczka koperku
- pół pęczka szczypiorku
- litr bulionu z kurczaka lub warzywnego
- 2 łyżki masła klarowanego
- do zabielenia – dwie łyżki śmietany lub jogurtu greckiego, może być też ser feta lub topiony
Przepis na zupę z bobu
Warzywa obierz i pokrój w kostkę, ugotowany bób wyłuskaj ze skórki, cebulę i czosnek poszatkuj. Wrzuć do garnka masło klarowane, przesmaż na nim ziemniaki i marchewkę, na koniec dorzuć cebulę i czosnek i podsmażaj aż do ich zeszklenia. Zalej wszystko bulionem i gotuj tak długo, aż warzywa będą miękkie. Wtedy dodaj bób i gotuj jeszcze kilka minut, po czym zabiel zupę śmietaną, jogurtem lub mlekiem. Wyłącz zupę i dodaj posiekany koperek i szczypiorek. Smacznego!
Uwaga! Dla wszystkich naszych Czytelników mamy coś naprawdę wyjątkowego. Przygotowaliśmy niezwykle ciekawe quizy z różnych kategorii. Największą niespodzianką jest to, że po rozwiązaniu quizu jest szansa na wygranie nawet 50 tys. złotych! Kliknij i sprawdź.
ZOBACZ TEŻ:
1 Komentarz
[…] Kuchnia […]