Czy soczewica jest zdrowa? Wyjaśniamy - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Czy soczewica jest zdrowa? Wyjaśniamy

Czy soczewica jest zdrowa? Wyjaśniamy

Soczewica jest bogata w błonnik, a także stanowi doskonałe źródło białka roślinnego. Sprawdź, jakie jeszcze korzyści zdrowotne przynosi jej spożywanie, nie tylko weganom i wegetarianom, ale też osobom jedzącym mięso.

Soczewica (Lens culinaris) należy do rodziny roślin strączkowych, a jej walory doceniali już starożytni. Jej jadalne nasiona występują w różnych kolorach, najpopularniejsze to czerwone, zielone, brązowe, żółte i czarne. Jest bogatym źródłem składników odżywczych dostarczających białka, błonnika i licznych minerałów. W porównaniu z innymi strączkowymi szybko się gotuje.

Wartości odżywcze soczewicy

Według U.S. Department of Agriculture (USDA) porcja 100 gramów gotowanej soczewicy ma około:

  • 116 kcal,
  • 9,02 g białka,
  • 0,38 g tłuszczów,
  • 20,1 g węglowodanów,
  • 7,9 g błonnika,
  • 19 mg wapnia,
  • 369 mg potasu,
  • 3,33 mg żelaza,
  • 36 mg magnezu,
  • 2,8 µg selenu,
  • 30 mcg folianu.

Jakie korzyści zdrowotne przynosi spożywanie soczewicy

  • Źródło białka roślinnego
    Soczewica jest bogatym źródłem białka, dzięki czemu jest świetną alternatywą dla mięsa czy ryb. Podobnie jak inne rośliny strączkowe ma niską zawartość kilku niezbędnych aminokwasów, metioniny i cysteiny, dlatego warto ją łączyć z ziarnami zbóż, takimi jak ryż lub pszenica.
  • Zmniejsza ryzyko niektórych chorób przewlekłych
    Badania pokazują, że regularne spożywanie soczewicy zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca, otyłość, nowotwory i choroby serca. Dzięki m.in. wysokiej zawartości polifenoli, ochronnych związków roślinnych, ma działanie przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne.
  • Wspiera układ trawienny
    Soczewica jest szczególnie bogata w błonnik prebiotyczny, który wspomaga funkcje trawienne i „zasila” pożyteczne bakterie jelitowe, które są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Dieta bogata w błonnik wiąże się z szeregiem korzyści zdrowotnych, w tym ze zmniejszonym ryzykiem raka jelita grubego.
  • Zdrowe serce
    Soczewica jest bogata w błonnik, magnez i potas, co czyni ją doskonałym wyborem dla serca oraz do kontrolowania ciśnienia krwi i cholesterolu. Jest również źródłem energetyzującego żelaza i tiaminy (witaminy B1), która wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego i układu sercowo-naczyniowego.
  • Pomaga kontrolować poziom cukru we krwi
    Soczewica jak inne rośliny strączkowe ma niski indeks glikemiczny (GI), który spowalnia tempo uwalniania dostarczanej przez nie energii do krwiobiegu. Pomaga to utrzymać na stałym poziomie stężenie glukozy we krwi. Wysoka zawartość błonnika sprawia również, że jest bardzo sycąca, co pomaga kontrolować apetyt .

Czy wszyscy mogą ją jeść?

  • Podobnie jak inne rośliny strączkowe, soczewica zawiera kwas fitynowy, który wiąże się z substancjami odżywczymi, takimi jak żelazo i cynk, co utrudnia wchłanianie minerałów. Zawartość kwasu fitynowego w soczewicy jest w rzeczywistości niższa niż w kukurydzy, pszenicy i soi. Co więcej, jego ilość można zredukować przez moczenie i gotowanie.
  • Niektóre osoby odczuwają dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego po spożyciu soczewicy, ponieważ jak inne rośliny strączkowe zawiera bardzo dużo pektyn, które sprzyjają uczuciu ciężkości, wzdęciom i niestrawności.
  • Osoby mające alergię na inne rośliny strączkowe, takie jak ciecierzyca i groszek, mogą być bardziej podatne na alergię na soczewicę.

Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!

Przeczytaj też:

Zobacz więcej >