UNESCO: Bagietki, dachy Paryża i festiwal wina walczą o miejsce na liście - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » UNESCO: Bagietki, dachy Paryża i festiwal wina walczą o miejsce na liście

UNESCO: Bagietki, dachy Paryża i festiwal wina walczą o miejsce na liście

,

Bagietka, dachy Paryża oraz festiwal wina Biou d’Arbois walczą o miejsce na Liście Niematerialnego Dziedzictwa Kultury UNESCO. W marcu dowiemy się, które z nich wygrało.

Francuskie bagietki, szare, ocynkowane dachy Paryża oraz festiwal wina w Arbois rywalizują ze sobą w tym roku o miejsce na Liście Niematerialnego Dziedzictwa Kultury UNESCO. Francuska minister kultury Roselyne Bachelot z tych trzech kandydatów wybierze w marcu jednego i przedstawi swój wybór prezydentowi kraju, Emmanuelowi Macronowi.

Czytaj też: Tradycja wspólnego jedzenia na liście UNESCO

Słynne francuskie pieczywo co rano budzi swoim zapachem Francuzów w całym kraju. Teraz bagietki znalazły się w elitarnym gronie trzech francuskich kandydatów do listy UNESCO.

Jak mówi optujący za tą kandydaturą piekarz-rzemieślnik Jean-Yves Boullier, byłaby to okazja do ochrony wyjątkowości francuskiego pieczywa:

„To byłaby dobra rzecz: ochrona naszych bagietek i naszego know-how. To przynajmniej podkreśliłoby wyjątkowość francuskiej bagietki jako jedynego w swoim rodzaju produktu – typowo francuskiego i czegoś, czego w innych krajach nie można wytwarzać” – mówi piekarz.

Jednak konkurencja bagietki jest bardzo poważna: to mające od lat zakusy na listę UNESCO szare, ocynkowane dachy Paryża oraz festiwal wina Biou d’Arbois.

Zobacz: COVID-19 zamknął restauracje? Michelin i tak daje gwiazdki

Szare dachy Paryża

Kultowe dachy stolicy Francji o miejsce na Liście Niematerialnego Dziedzictwa Kultury UNESCO walczą już od lat – wniosek o ich wpisanie złożono w 2014 roku. Przez dłuższy czas budziło to kontrowersje, bo na liście znajduje się niematerialne dziedzictwo ludzkości. Ostatecznie więc we wniosku jest mowa o ochronie i kontynuacji doświadczenia i pracy opiekujących się dachami spawaczy-dekarzy. Ich praca nad ochroną słynnych dachów trwa przez cały rok. Wymieniają zardzewiałe fragmenty i naprawiają oraz odnawiają dachy technikami przekazywanymi przez pokolenia.

Historia cynkowych dachów Paryża sięga czasów Napoleona III, który nakazał baronowi Haussmannowi całkowitą przebudowę stolicy. To właśnie dzięki niemu Paryż wygląda właśnie tak jak obecnie. Cynkowe dachy natomiast to efekt oszczędności – po kosztownej przebudowie miasta trzeba było wykończyć budynki w miarę tanio. Baron Haussmann wpadł na pomysł wykończenia dachów lekką, tanią i łatwą w obróbce blachą cynkową.

W 2017 roku sztukę dekarską paryskich dekarzy wpisano do rejestru niematerialnego dziedzictwa kulturowego Francji.

Festiwal wina Biou d’Arbois

Co roku na wschodzie Francji, w pierwszą niedzielę września, położone nad rzeką Cuisance niewielkie miasteczko Arbois staje się światową stolicą wina. W dniu patrona miasta, św. Justa, ma miejsce legendarny festiwal Biu, w którym świętuje się pierwsze zbiory wina w roku. Tego dnia odbywa się uroczysta procesja, podczas której niesiona jest przez czterech krzepkich winiarzy ważąca ponad 90 kg biou, czyli rzeźba wykonana z winogron.

Najpopularniejsze

Zobacz więcej >