Przepis na wołowinę w sosie grzybowym z czerwonym winem. Dowiedz się jak łatwo przygotować pyszne danie, które mogłoby znaleźć się w menu niejednej restauracji.
Pyszne danie dla całej rodziny. Duszona wołowina z grzybami, podlana czerwonym winem – wykwintny, ale łatwy do przyrządzenia obiad, który będzie smakował każdemu miłośnikowi dobrego mięsa.
Składniki:
- 1 kg polędwicy wołowej;
- 3 łyżki masła;
- 3 łyżki oleju;
- 115 g pieczarek;
- 1 marchewka;
- 1 łodyga selera;
- 30 g mąki pszennej;
- 125 ml czerwonego wina;
- 500 ml bulionu wołowego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego;
- pieprz;
- makaron (rodzaj do wyboru: może być penne, spaghetti lub tagiatelle).
Sposób przygotowania:
Polędwicę pokrój w cienkie paski. Podobnie pokrój pieczarki. Marchewkę i seler należy posiekać w drobną kostkę. Przed przygotowaniem potrawy należy też ugotować bulion wołowy (może być zwykły, z kostki). Dopilnuj, aby bulionu było co najmniej 500 ml.
W dużym garnku przysmaż wołowinę na roztopionym maśle i oleju. Do smażącego się mięsa dodaj warzywa i smaż tak długo, aż mięso stanie się miękkie. Kiedy to nastąpi, całość oprósz mąką, zmniejsz ogień i smaż w ten sposób przez 5 minut. Następnie dodaj wino, przyprawy i bulion. Następnie w całości dokładnie rozpuść koncentrat pomidorowy. Całość przykryj pokrywką i duś przez 50 minut.
Przed podaniem dania ugotuj makaron: jego rodzaj jest dowolny, choć najlepiej sprawdzą się długie wstążki albo duże rurki. Całość po uduszeniu podawaj z ugotowanym makaronem.
Czytaj też:
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
Wołowina w sosie grzybowym - to warto wiedzieć
Co trzeba przygotować przed duszeniem wołowiny?
Najlepiej wcześniej mieć już przygotowany bulion wołowy - co najmniej 500 ml.
Jak długo dusić wołowinę w sosie grzybowym
W garnku pod przykryciem trzeba ją dusić około 50 minut.
Czy wino zawarte w gotowanej potrawie wpłynie na moją trzeźwość?
Nie, podczas gotowania alkohol zawarty w winie odparuje. Potrawa przejmie jedynie smak wina.
1 Komentarz
Wino do wołowiny jak najbardziej ale równie dobrze zrobić zalewę na winie do dziczyzny będzie krucha i smaczna