Tradycyjnie na Wigilię podajemy rybę. Nie zawsze musi to być karp. Może być łosoś w wersji light, bo ugotowany na parze. Koniecznie z dodatkiem koperku – łosoś i koperek to naprawdę duet idealny. Do tego tylko cytryna, trochę soli i pieprzu, i nic więcej nie potrzeba.
Składniki
- płat łososia ze skórą dowolnej wielkości
- pół pęczka koperku
- 1 cytryna
- sól i pieprz

Łosoś z koperkiem na parze – sposób przyrządzenia
Płat łososia myjemy pod kranem zimną wodą i delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
Koperek siekamy.
Połowę cytryny kroimy w plasterki i zostawiamy je do dekoracji. Z drugiej połowy wyciskamy sok.
Płat łososia nacieramy solą i sokiem z cytryny. Układamy w naczyniu do gotowania na parze skórą do dołu. Posypujemy pieprzem i połową posiekanego koperku.
Jeśli nie mamy takiego naczynia, możemy użyć patelni z pokrywką i foli aluminiowej. Dno patelni wykładamy arkuszem folii aluminiowej i lekko zawijamy brzegi do góry. Na folii układamy łososia skórą do dołu. Pod folię wlewamy trochę wrzątku, włączamy gaz pod patelnią i natychmiast przykrywamy. Używając tej metody, musimy sprawdzać, czy nie wygotowała się woda i uzupełniać ją wrzątkiem z czajnika w miarę potrzeby.
Łososia gotujemy na parze około 10-15 minut w zależności od upodobań. Niektórzy wolą, gdy jest lekko różowy w środku, inni lubią całkowicie ugotowanego – jest wtedy białoróżowy.
1 comment
Good Morning Radiopogoda!!!
I am listening to your program every day.
This old music remained me of my sweet home when I was growing up in Poland..
Marry Christmas & Happy New Year.