Osoby, które lubią przekąski, powinny wybierać suszone śliwki, zwłaszcza jeśli dbają o linię. Mimo że zawierają dużo składników odżywczych, pomagają kontrolować apetyt i jedząc je, łatwiej schudnąć. Potwierdzają to badania brytyjskich naukowców.
Suszone śliwki dają uczucie sytości
Naukowcy z University of Liverpool odkryli, że spożywanie większej ilości suszonych śliwek pomogło grupie osób na diecie lepiej kontrolować apetyt. Podczas 12-tygodniowego testu spożywały one mniej kalorii, a nawet schudły nieco więcej niż osoby wybierające inne przekąski. Badanie zostało opisane w czasopiśmie Nutrition Bulletin.
„Badania te pokazują, że suszone śliwki mogą zarówno wywoływać uczucie sytości, jak i być włączane do diety podczas kontrolowania wagi” – mówi profesor Jason CG Halford, prezes Europejskiego Stowarzyszenia Badań nad Otyłością (EASO), w komunikacie prasowym.
Śliwki, rodzynki czy żelki
W pierwszej części badania naukowcy porównali reakcje uczestników, którzy podczas eksperymentu jedli suszone śliwki, rodzynki lub żelki. Okazało się, że osoby jedzące śliwki na ogół spożywały najmniej kalorii podczas następnego posiłku, poza tym twierdziły, że czują się pełniejsze po jedzeniu i mniej głodne w ciągu dnia.
Jedząc suszone śliwki, łatwiej schudnąć
W drugiej części autorzy badania sprawdzili, ile kilogramów straciła każda osoba po ukończeniu 12-tygodniowego programu odchudzania. Podzielili wolontariuszy na dwie grupy: jedną jedzącą suszone śliwki jako codzienną przekąskę i drugą, która otrzymała wskazówki dotyczące zdrowego podjadania, ale mogła wybrać dowolną przekąskę.
Chociaż różnica w utracie wagi między dwiema grupami nie była znacząca pod względem całkowitej utraty kilogramów, jednak osoby z grupy jedzącej śliwki straciły średnio nieco więcej wagi. Po 12 tygodniach odchudzania osoby z grupy jedzącej jako przekąski śliwki zeszczuplały średnio 2 kg, natomiast pozostali uczestnicy – średnio 1,5 kg.
Przeczytaj też:
- Dieta w nadciśnieniu tętniczym – co jeść, czego unikać
- Zaparcia – co jeść, a czego unikać
- BMI – Co to jest? Jak obliczyć? Kiedy nadwaga, a kiedy już otyłość
- Otyłość brzuszna zwiększa ryzyko chorób serca, nawet jeśli BMI jest w normie
- Otyłość i nadwaga. Ponad połowa dorosłych Polaków waży za dużo