Przepis na zdrowe i smaczne sałatki paprykowe w czterech różnych odsłonach. Przetestuj je wszystkie!
Podczas Wielkiego Postu katolicy ograniczają swoje posiłki i starają się rezygnować z mięsa. Jednak nie musi to oznaczać, że muszą się męczyć i zmuszać do jedzenie warzyw. Można je tak przyrządzić, że staną się smacznym uzupełnieniem każdego posiłku. To umili nam czekanie na coroczną warzywną sałatkę wielkanocną.
Przeczytaj: Jak zrobić tradycyjne śledzie w oleju
Pieczona papryka – baza do sałatek
Najpierw przyrządzimy paprykę, która będzie podstawą czterech różnych sałatek. W tym celu bierzemy 8 dużych strąków zielonej papryki – myjemy je i suszymy. Rozgrzewamy piecyk do temperatury 200-220°C. Wkładamy do niego ułożone na brytfannie strąki papryki. UWAGA: podczas pieczenia skórka papryki pęka, co może brzmieć jak wybuch petardy!
Po 30-35 minutach pieczenia wyciągamy paprykę i nakrywamy szczelnie folią aluminiową. Odstawiamy na 5 minut. Następnie zdejmujemy skórkę z upieczonej papryki, co dzięki pieczeniu powinno być bardzo łatwe. Zachowujemy sok z brytfanny.
Sprawdź też: Sałatka jarzynowa na Wigilię [Przepis]
Pieczona papryka po siedmiogrodzku
Składniki:
- upieczona wcześniej papryka;
- 4 łyżki oleju sałatkowego;
- 1 łyżka octu winnego;
- 2 rozgniecione ząbki czosnku;
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Składniki mieszamy dokładnie w misce i dodajemy do nich sos z brytfanny. Upieczoną paprykę (wraz z gniazdami nasiennymi) układamy na talerzu i polewamy połową sosu. Na nich kładziemy kolejną warstwę papryk i polewamy resztą sosu. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Sałatkę wyjmujemy z lodówki pół godziny przed podaniem.
Pieczona papryka po neapolitańsku
Składniki:
- upieczona wcześniej papryka;
- 4 łyżki oleju sałatkowego;
- 1 łyżka octu winnego;
- ½ łyżeczki oregano;
- 2 rozgniecione ząbki czosnku;
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Składniki mieszamy dokładnie w misce i dodajemy do nich sos z brytfanny. Z upieczonej papryki usuwamy gniazda nasienne. Paprykę kroimy w paski. Nakładamy ją na półmisek i dodajemy sos. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Sałatkę wyjmujemy z lodówki pół godziny przed podaniem.
Pieczona papryka po grecku
Składniki:
- upieczona wcześniej papryka;
- 2 łyżki oleju;
- 1 mała cebula;
- 12-20 kaparów;
- 1 ząbek czosnku;
- 12-20 oliwek;
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Z upieczonej papryki usuwamy gniazda nasienne. Paprykę kroimy w paski. Oliwki pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki. Cebulę drobno siekamy i przyrumieniamy w rondelku z olejem i wyciśniętym czosnkiem. Dodajemy do nich rozdrobnione kapary i oliwki. Dodajemy szczyptę pieprzu i soli (soli niewiele, bo kapary i oliwki już są słone). Całość doprowadzamy do zagotowania, po czym zdejmujemy z ognia. Wyłożoną na półmisek paprykę zalewamy sosem i wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Pieczona papryka po portugalsku
Składniki:
- upieczona wcześniej papryka;
- 16 filecików anchois;
- 15-20 oliwek;
- 2 ząbki czosnku;
- starta skórka i sok z 1 cytryny;
- pęczek zielonej pietruszki;
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją wzdłuż na połowy. Do każdej z połówek wkładamy filecik anchois i zawijamy. Resztę ułożyć na talerzu. Do oleju z anchois dodajemy pokruszone kapary, wyciśnięty czosnek, posiekaną pietruszkę, skórkę i sok z cytryny, szczyptę pieprzu i ścieramy razem. Nie solimy, bo zarówno kapary, jaki i anchois są już bardzo słone. Gotowym sosem polewamy roladki z papryki i wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki.
Sałatki z pieczonej papryki - o czym pamiętać?
O czym pamiętać podczas pieczenia papryki?
Podczas pieczenia skórka papryki pęka, co może brzmieć jak wybuch petardy, więc nie dajmy się zaskoczyć!
W jakiej temperaturze piec paprykę?
Rozgrzewamy piecyk do temperatury 200-220°C. Wkładamy do niego ułożone na brytfannie strąki papryki. Pieczemy przez około 30-35 minut.
Solimy ostrożnie
Zarówno kapary, jaki i anchois są już bardzo słone, więc jeśli robimy sałatkę z tymi składnikami, to uważajmy, żeby jej nie przesolić.
Czytaj też: