Przepis na sałatki z papryką - nie tylko na Wielki Post - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Przepis na sałatki z papryką – nie tylko na Wielki Post

Przepis na sałatki z papryką – nie tylko na Wielki Post

,

Przepis na zdrowe i smaczne sałatki paprykowe w czterech różnych odsłonach. Przetestuj je wszystkie!

Podczas Wielkiego Postu katolicy ograniczają swoje posiłki i starają się rezygnować z mięsa. Jednak nie musi to oznaczać, że muszą się męczyć i zmuszać do jedzenie warzyw. Można je tak przyrządzić, że staną się smacznym uzupełnieniem każdego posiłku. To umili nam czekanie na coroczną warzywną sałatkę wielkanocną.

Przeczytaj: Jak zrobić tradycyjne śledzie w oleju

Pieczona papryka – baza do sałatek

Najpierw przyrządzimy paprykę, która będzie podstawą czterech różnych sałatek. W tym celu bierzemy 8 dużych strąków zielonej papryki – myjemy je i suszymy. Rozgrzewamy piecyk do temperatury 200-220°C. Wkładamy do niego ułożone na brytfannie strąki papryki. UWAGA: podczas pieczenia skórka papryki pęka, co może brzmieć jak wybuch petardy!

Po 30-35 minutach pieczenia wyciągamy paprykę i nakrywamy szczelnie folią aluminiową. Odstawiamy na 5 minut. Następnie zdejmujemy skórkę z upieczonej papryki, co dzięki pieczeniu powinno być bardzo łatwe. Zachowujemy sok z brytfanny.

Sprawdź też: Sałatka jarzynowa na Wigilię [Przepis]

Pieczona papryka po siedmiogrodzku

Składniki:

  • upieczona wcześniej papryka;
  • 4 łyżki oleju sałatkowego;
  • 1 łyżka octu winnego;
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku;
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Składniki mieszamy dokładnie w misce i dodajemy do nich sos z brytfanny. Upieczoną paprykę (wraz z gniazdami nasiennymi) układamy na talerzu i polewamy połową sosu. Na nich kładziemy kolejną warstwę papryk i polewamy resztą sosu. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Sałatkę wyjmujemy z lodówki pół godziny przed podaniem.

Pieczona papryka po neapolitańsku

Składniki:

  • upieczona wcześniej papryka;
  • 4 łyżki oleju sałatkowego;
  • 1 łyżka octu winnego;
  • ½ łyżeczki oregano;
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku;
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Składniki mieszamy dokładnie w misce i dodajemy do nich sos z brytfanny. Z upieczonej papryki usuwamy gniazda nasienne. Paprykę kroimy w paski. Nakładamy ją na półmisek i dodajemy sos. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Sałatkę wyjmujemy z lodówki pół godziny przed podaniem.

Pieczona papryka po grecku

Składniki:

  • upieczona wcześniej papryka;
  • 2 łyżki oleju;
  • 1 mała cebula;
  • 12-20 kaparów;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 12-20 oliwek;
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Z upieczonej papryki usuwamy gniazda nasienne. Paprykę kroimy w paski. Oliwki pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki. Cebulę drobno siekamy i przyrumieniamy w rondelku z olejem i wyciśniętym czosnkiem. Dodajemy do nich rozdrobnione kapary i oliwki. Dodajemy szczyptę pieprzu i soli (soli niewiele, bo kapary i oliwki już są słone). Całość doprowadzamy do zagotowania, po czym zdejmujemy z ognia. Wyłożoną na półmisek paprykę zalewamy sosem i wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.

Pieczona papryka po portugalsku

Składniki:

  • upieczona wcześniej papryka;
  • 16 filecików anchois;
  • 15-20 oliwek;
  • 2 ząbki czosnku;
  • starta skórka i sok z 1 cytryny;
  • pęczek zielonej pietruszki;
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją wzdłuż na połowy. Do każdej z połówek wkładamy filecik anchois i zawijamy. Resztę ułożyć na talerzu. Do oleju z anchois dodajemy pokruszone kapary, wyciśnięty czosnek, posiekaną pietruszkę, skórkę i sok z cytryny, szczyptę pieprzu i ścieramy razem. Nie solimy, bo zarówno kapary, jaki i anchois są już bardzo słone. Gotowym sosem polewamy roladki z papryki i wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki.

Sałatki z pieczonej papryki – o czym pamiętać?

O czym pamiętać podczas pieczenia papryki?

Podczas pieczenia skórka papryki pęka, co może brzmieć jak wybuch petardy, więc nie dajmy się zaskoczyć!

W jakiej temperaturze piec paprykę?

Rozgrzewamy piecyk do temperatury 200-220°C. Wkładamy do niego ułożone na brytfannie strąki papryki. Pieczemy przez około 30-35 minut.

Solimy ostrożnie

Zarówno kapary, jaki i anchois są już bardzo słone, więc jeśli robimy sałatkę z tymi składnikami, to uważajmy, żeby jej nie przesolić.

Czytaj też:

Autor:

Zobacz więcej >