Sezon ogórkowy trwa przez całe lato i dzięki temu możemy zawsze mieć je pod ręką i jeść ile tylko się da. Sprawdź nasz przepis na ogórki małosolne.
Jak wybrać ogórki
Na małosolne najlepiej nadają się ogórki gruntowe, nie za duże i twarde – takie właśnie wybieraj. Jeśli ogórek jest miękki, to znaczy, że po prostu zaczął już więdnąć i kiszenie nie spowoduje, że stwardnieje. Wybór ogórków na małosolne jest kluczowy, bo do kiszenia nie użyjesz wielu składników. Ogórki małosolne kiś w słoikach lub w kamionkach.
Ogórki małosolne – składniki
Przygotuj:
- kilogram ogórków gruntowych
- półtora litra wody
- kilka ząbków czosnku – mniej więcej pół główki
- dwa liście chrzanu (opcjonalnie mogą być to liście porzeczki lub winorośli)
- korzeń chrzanu (mniej więcej 10 cm)
- około 5 gałązek kopru
- sól kamienną nie jodowaną
Ogórki małosolne – przepis
Przygotuj zalewę z wody i soli – wodę zagotuj i wrzuć do niej dużą czubatą łyżkę soli. Tyle soli przypada na jeden litr. Woda musi wystygnąć. W tym czasie umyj i namocz ogórki na pół godziny. Ząbki czosnku obierz i przekrój na pół, chrzan pokrój w słupki – to on jest odpowiedzialny za chrupkość ogórków. Umyj i wyparz naczynie, w którym będziesz kisić. Na dnie naczynia umieść połowę kopru, chrzanu, czosnku i liści na dnie, po czym wrzuć do naczynia ogórki, a na wierzch wyłóż resztę składników. Wszystko zalej wystudzoną wodą z solą tak, by zakryła wszystkie składniki. Słoik przykryj zakrętką, ale nie zakręcaj jej. Jeśli kisisz ogórki w kamionce, na wodę z ogórkami połóż talerzyk do góry dnem i obciąż go czymś – na przykład kamieniem. Po 2 – 3 dniach ogórki będą gotowe.
Do czego ogórki?
Ogórki małosolne nadają się jako dodatek do kanapek, świetnie smakują ze smalcem. Pasują do mięsa, białego i żółtego sera, świetnie sprawdzą się w sałatkach. Choć polecamy też chrupać je w całości, prosto ze słoja. Smacznego!
ZOBACZ TEŻ:
1 Komentarz
[…] Kuchnia […]