Przepis na krokiety jak u babci. Idealny kompan czerwonego barszczu - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Przepis na krokiety jak u babci. Idealny kompan czerwonego barszczu

Przepis na krokiety jak u babci. Idealny kompan czerwonego barszczu

Czy odczuwasz już świąteczny klimat? Idealnie wprowadzi cię w niego to danie. Wegetariański przysmak z kapustą i grzybami świetnie sprawdzi się jako przekąska, ale też samodzielne danie. Musisz go spróbować. Oto przepis.

Krokiety z kapustą i grzybami to idealny przysmak przed świątecznymi przygotowaniami. Doda nam energii i wprowadzi nas w wigilijny nastrój. Perfekcyjnie sprawdzi się podana z czerwonym barszczem. Wypróbuj nasz przepis.

Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!

Zobacz także: Słodki deser na Boże Narodzenie. Przepis na świąteczny pudding

Skąd wywodzą się krokiety?

Nasze rodzime krokiety z kapustą i pieczarkami posiadają niezwykle długą historię. Naukowcy dowodzą, że już w Starożytnym Rzymie znano smażone w tłuszczu warzywa, a także mięso w cieście. Jednak to dopiero Francuzi dodali do niego chrupiącą panierkę, tworząc z dań istny majstersztyk. Etymologia słowa „krokiet” także wzięła się z języka francuskiego. Croquer” to nic innego, jak dźwiękonaśladowcze określenie chrupania. Ciekawostkę może stanowić fakt, że najstarszy zapisany przepis na krokiety pochodzi z XVII wieku. Pochodzi on z prywatnych zapisków osobistego szefa kuchni króla Ludwika XIV – Françoisa Massialota.

Zobacz także: Przepis na Boże Narodzenie. Ryba po grecku w sam raz na Wigilię

Przepis na krokiety z kapustą i pieczarkami – lista składników

Farsz i panierka:

  • bulion warzywny – 250 ml
  • pieczarki – 200 g
  • kapusta kiszona – 200 g
  • cebula – 1 szt.
  • pieprz czarny – 1 szczypta
  • liść laurowy – 1 szt.
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • natka pietruszki – 10 g
  • sól – 1 szczypta
  • ziele angielskie – 4 szt.
  • ząbek czosnku – 1 szt.
  • bułka tarta
  • jajka – 2 szt.

Naleśniki:

  • mąka pszenna – 250 g
  • mleko – 500 ml
  • jajko – 1 szt.
  • olej – 2 łyżki
  • sól – 1 szczypta

Zobacz także: Przepis na świąteczne ciasto na ostatnią chwilę. Zrobisz je bez pieczenia

Sposób przygotowania krokietów z kapustą i pieczarkami

  1. Przygotowanie Farszu
    Siekamy cebulę w drobną kostkę, czosnek w cienkie plastry. Następnie szatkujemy drobno natkę pietruszki, a pieczarki kroimy na małe kawałki. Kolejno podsmażamy cebulę i czosnek na rozgrzanej oliwie z oliwek. Gdy się zeszklą, dodajemy do nich pieczarki, doprawiamy solą i smażymy. Należy odparować całą wodę z pieczarek. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę kiszoną wraz z natką pietruszki. Podsmażamy całość, po czym zalewamy ją przygotowanym wcześniej bulionem warzywnym. Doprawiamy danie zielem angielskim i liściem laurowym. Następnie dusimy tak przygotowany farsz pod przykryciem, na wolnym ogniu. Potrwa to około 30-40 minut. Na koniec odstawiamy farsz do wystudzenia.
  2. Smażenie naleśników
    Do miski dodajemy mąkę, jajo, mleko i szczyptę soli. Następnie mieszamy je dokładnie trzepaczką. Wlewamy niewielką ilość oleju na patelnię i rozsmarowujemy ją ręcznikiem papierowym. Smażymy cienkie naleśniki.
  3. Zawijanie krokietów
    Na każdy naleśnik nakładamy około 1-2 łyżek farszu. Boki naleśników składamy do środka, a następnie zwijamy je w krokiety. Panierujemy je kolejno w rozmąconych jajkach i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż osiągną złoty kolor.

Zobacz także: Przepisy na Boże Narodzenie. W tym roku nie zabraknie pieczonego łososia!

Wypróbujesz nasz przepis?

Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!

Zobacz więcej >