Przepis na świąteczne ciasto na ostatnią chwilę. Zrobisz je bez pieczenia - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Przepis na świąteczne ciasto na ostatnią chwilę. Zrobisz je bez pieczenia

Przepis na świąteczne ciasto na ostatnią chwilę. Zrobisz je bez pieczenia

To ciasto świąteczne może przyjść na ratunek w ostatniej chwili. Przepis jest niezwykle prosty. Co więcej, nie musisz korzystać z piekarnika. Będzie smacznie oraz sprawnie!

Przepis na świąteczne ciasto bez pieczenia może być prawdziwym zbawieniem. W ferworze bożonarodzeniowych przygotowań łatwo jest czasem o czymś zapomnieć. Dlatego też warto znać prosty sposób na przygotowanie smacznego deseru. Można pokusić się o stwierdzenie, że będzie to przebój wigilijnych stołów!

Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!

Świąteczne ciasto na ostatnią chwilę

Za rogiem czyhają już Święta. W wielu domach wkrótce zaczną się gorączkowe przygotowania do wigilijnej kolacji. Stoły pełne będą przepysznych dań oraz smakowitych deserów. Nie zawsze jednak udaje się zdążyć ze wszystkim na czas. Gotowanie czy pieczenie może trwać godzinami. Dlatego na ratunek przychodzi ten przepis.

Ciasto świąteczne, którego nie trzeba piec, to nie tylko oszczędność cennych minut, lecz także smaczny deser. Nie jest przy tym przesadnie słodkie. To zasługa powideł, które przełamują smaki. Wyczujemy w nim również korzenne aromaty, które tak bardzo kojarzą nam się ze Świętami.

Zobacz także: Quiz. Dobranocki z PRL-u. Te pytania wywołują nostalgię! Zdobędziesz 10/10?

Przepis na ciasto świąteczne – składniki

Do przygotowania świątecznego ciasta potrzebujemy:

  1. Litr mleka
  1. 2 żółtka
  1. 3 łyżki mąki pszennej
  1. 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  1. 3 łyżki cukru pudru
  1. Opakowanie cukru wanilinowego
  1. 200 gramów miękkiego masła
  1. 400 gramów herbatników
  1. 1 puszka masy krówkowej
  1. 150 gramów powideł śliwkowych
  1. Łyżka przyprawy korzennej
  1. 60 gramów orzechów włoskich
  1. 60 gramów wiórków kokosowych

Zobacz także: Przepis na Boże Narodzenie. Ryba po grecku w sam raz na Wigilię

Ciasto świąteczne – sposób przygotowania

  1. Wymieszać jedną szklankę mleka z żółtkami, mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem pudrem i wanilinowym.
  1. Zagotować resztę mleka, aż zacznie kipieć. Wlewać do niego mieszankę z punktu 1. Dokładnie i energicznie mieszać. Następnie całość zagotować.
  1. Przelać powstały budyń do czystego naczynia i pozostawić do ostygnięcia.
  1. Masło ubić przy pomocy miksera. Następnie dodawać do niego po łyżce budyniu, cały czas ubijając.
  1. 1/3 masy połączyć z masą krówkową oraz posiekanymi orzechami. Natomiast 2/3 odłożyć.
  1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na jej dnie ułożyć warstwę herbatników. Kolejno rozsmarować na niej połowę masy krówkowej.
  1. Ułożyć drugą warstwę herbatników. Posmarować ją powidłami, a następnie wyłożyć połowę masy budyniowej i posypać połową przyprawy korzennej.
  1. Później wyłożyć trzecią warstwę herbatników. Rozsmarować resztę masy krówkowej i posypać pozostałą przyprawą korzenną. Następnie wyłożyć ostatnią warstwę herbatników, przykryć resztą masy budyniowej.
  1. Całość posypać wiórkami kokosowymi i odstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekorować wedle uznania. Gotowe!

Zobacz także: Przepisy na Boże Narodzenie. W tym roku nie zabraknie pieczonego łososia!

Lubisz przygotowywać ciasta?

Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!

Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!

Autor:

Zobacz więcej >