Brokuły zawierają mnóstwo składników odżywczych, takich jak choćby sulforafan, kaempferol, karotenoidy, potas oraz witaminy A, C i K. Dzięki temu działają przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie. Ponadto poprawiają stan kości, układu krążenia, skóry i wzroku.
Jeśli chcemy, żeby warzywa te zachowały jak najwięcej wartości odżywczych, najlepiej jedzmy je pokrojone na małe kawałki na surowo lub zblanszowane (zalane na chwilę wrzątkiem). Można je także gotować. Lepiej jednak robić to jak najkrócej.
Tak więc warto sięgać w naszym jadłospisie po brokuły. Dobrze sprawdzą się w sałatkach oraz jako dodatek do głównych dań i zup. Z powodzeniem mogą też stanowić ich główny składnik. Przedstawiamy Wam przepis na krem z brokułów z miętą i limonką.
Zobacz także: Rozgrzewający koktajl z jabłkiem i cynamonem. Aż rozpływa się w ustach
Krem z brokułów z miętą i limonką – składniki
Do przyrządzenia kremu brokułowego dla czterech osób będą potrzebne takie składniki:
- 700 g brokułów,
- 1 duży ziemniak,
- 1 średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 l bulionu drobiowego/warzywnego,
- pół małej cukinii (opcjonalnie),
- ¾ szklanki mleka,
- szczypta soli i pieprzu,
- garść posiekanej mięty,
- sok z ¾ limonki,
- łyżka oliwy.
Zobacz także: Bigos idealny na lato. Ten składnik bardzo urozmaici potrawę!
Sposób przygotowania kremu z brokułów
- Brokuł dzielimy na małe różyczki i pozostawiamy na pół godziny w misce.
- W międzyczasie wstawiamy w garnku wodę do gotowania. Na początku dodajemy do niej obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz cukinię. Potem też kostkę bulionową.
- Siekamy cebulę i wrzucamy ją na patelnię z czosnkiem. Dusimy na oliwie przez 5 minut.
- Potem do bulionu z warzywami dodajemy brokuły, podduszoną cebulę i mleko. Wszystko gotujemy przez 20 minut. Całość przyprawiamy.
- Następnie miękkie, ugotowane warzywa miksujemy na gładką masę. W międzyczasie wrzucamy do środka umytą, posiekaną mięte i dodajemy sok z limonki.
Zobacz także: Przepis na jędrne i chrupkie kurki na masełku. Rozpływają się w ustach!
Z czym serwować krem brokułowy?
Kiedy wlejemy krem do misek, na wierzch możemy dać łyżkę śmietany i groszek ptysiowy. Z zupą kremem bardzo dobrze smakują także grzanki.
Dodaj komentarz