Dowiedz się, jak upiec we własnym domu chleb typu graham. Przedstawiamy klasyczny przepis z „Kuchni polskiej”.
Nie ma nic lepszego niż świeży, pachnący chleb z chrupiącą skórką. Jeszcze lepiej, jeśli jest to dzieło naszych własnych rąk, które możemy zaprezentować swojej rodzinie. Przepis zaczerpnąłem z książki „Kuchnia polska” (Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 1987).
- Sprawdź też: Przepis na domową chałkę
Składniki
- 75 dkg mąki pszenno-razowej;
- 25 dkg mąki pszennej bułkowej;
- 3 dkg drożdży;
- 4 dkg cukru;
- 1,5 l mleka lub wody (w zależności od preferencji);
- sól;
- masło do posmarowania formy.
Sposób przygotowania
- Przeczytaj też: Chleb pełnoziarnisty zdrowszy od białego – potwierdzają badania
Mąkę przesiej do dużej miski i pozostaw ją w ciepłym miejscu. W tym czasie przygotuj dwie długie foremki na ciasto: wysmaruj je masłem i delikatni oprósz mąką. W osobnej misce przygotuj rozczyn: wsyp do niej roztarte drożdże, dodaj cukier, około szklanki letniego mleka i dokładnie wszystko ze sobą rozetrzyj i wymieszaj. Teraz w przesianej mące zrób zagłębienie na środku, do którego dolej rozczyn i zacznij go rozrabiać. Kiedy całość osiągnie konsystencję zbliżoną do gęstości kwaśnej śmietany, przykryj miskę i odstaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę, półtorej.
Kiedy rozczyn zwiększy swoją objętość dwukrotnie, dodaj do niego szczyptę soli (około pół łyżeczki) i zacznij wyrabiać ciasto, dodając w razie potrzeby mleka lub wody. Wyrabiaj ciasto starannie, aż przestanie się kleić do rąk i naczynia a na jego powierzchni zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza. Tak wyrobione ciasto przelej do dwóch form mniej więcej do połowy, wygładzając wierzch zwilżoną w wodzie ręką. Przykryj formy i odstaw je na około 20-30 minut, by ciasto wyrosło. Włącz piekarnik, żeby się dobrze nagrzał (ustaw go na temperaturę 180ºC).
Po wyrośnięciu ciasta w formach, wstaw je do piekarnika na środkową półkę na około 1 godzinę. Jeśli chcesz, żeby skórka chleba była chrupiąca, to na dolnej półce piekarnika wyłóż pustą blachę i po włożeniu form z chlebem, tuż przed zamknięciem piekarnika polej pustą formę wodą i szybko zamknij piekarnik. Odparowana w ten sposób woda osiądzie na cieście w formach i sprawi, że skórka gotowego chleba będzie chrupiąca. Żeby sprawdzić, czy chleb jest już gotowy, nakłuwaj ciasto w formie drewnianą szpilką: jeśli po wyjęciu z ciasta jest sucha a samo ciasto odstaje od brzegów formy, to można je już wyjmować z piekarnika. I gotowe!
Zobacz też: