Dowiedz się, jak we własnym domu upiec pyszną, świeżą chałkę. Przedstawiamy przepis na domowe pieczywo, które – choć pracochłonne w przygotowaniu – zapewnia ogromną satysfakcję i doskonały smak.
Jeśli marzysz o pysznej, świeżej chałce, to teraz możesz ją mieć bez wychodzenia z domu.
Składniki
- ¼ stopionej kostki masła;
- kostka masła;
- ½ szklanki letniej wody;
- 1/3 szklanki cukru;
- 7 g suchych drożdży;
- szklanka mleka;
- 1 łyżka stołowa miodu;
- 2,5 łyżki stołowej soli;
- 4 jajka;
- 1 żółtko;
- 6,5 szklanki mąki uniwersalnej;
- 2 łyżki stołowe mleka.
Sposób przygotowania
Duża misę wysmaruj stopionym masłem i odstaw. Połóż kawałek folii na płaskiej powierzchni w pobliżu miski i pokryj jedną stronę resztą roztopionego masła. W innej misce zmieszaj wodę, szczyptę cukru i drożdże, po czym odstaw.
W rondelku ustawionym na średnim ogniu wymieszaj szklankę mleka, resztę cukru, kostkę masła, miód oraz sól. Mieszaj całość aż masło się roztopi i cukier w nim rozpuści. Teraz zdejmij rondel z ognia i pozwól mu się wystudzić. Do schłodzonej masy w rondlu dodaj masę drożdżową z miski i dokładnie wymieszaj, żeby wszystkie składniki się połączyły. Całość wlej do misy robota kuchennego z zamontowanym hakiem do mieszkania ciasta (jeśli nie masz robota kuchennego, całość musisz wymieszać ręcznie lub mikserem). Do masy dodaj jajka i wymieszaj wszystko na niskich obrotach. Do wyrabianego ciasta dodawaj stopniowo mąkę (około szklankę naraz). Mieszaj przez około 10 minut lub dłużej, aż całość będzie miała gładką i elastyczną teksturę.
Wyrobione ciasto przełóż do wysmarowanej masłem misy, którą przykryj folią (częścią wysmarowaną masłem do dołu, aby po wyrośnięciu ciasto nie przylepiło się do plastiku). Następnie odłóż misę w wolne od przeciągów miejsce w temperaturze pokojowej na około 2-2,5 godziny.
Po tym czasie wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i ugniataj przez około minutę. Po wyrobieniu przełóż ciasto z powrotem do misy, zakryj i pozwól znowu mu wyrosnąć przez 1-1,5 godziny.
Piecyk rozgrzej do maksymalnej temperatury. Kiedy będzie się rozgrzewał, pokryj blachę papierem do pieczenia. Ciasto podziel na pół, a następnie każdą połówkę na trzy równe części. Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj trzy części na płaskie pasy. Ułóż je wzdłużnie, w odległości centymetra od siebie. Zaczynając od środka, ułóż prawy pasek na środkowym, lewy pasek na utworzonym w ten sposób połączeniem i kontynuuj „zaplatanie” w ten sposób. Podobnie zaplataj drugą połówkę przyszłego bochenka. Końcówki pasów z jednej i drugiej strony połącz ze sobą. Gotową do pieczenia masę zostaw w temperaturze pokojowej w miejscu bez przeciągów na około 20 minut
W małej misce wymieszaj żółtko i mleko. Tak przyrządzoną masę rozprowadź po powierzchni. Jeśli chcesz, możesz całość posypać ziarnami sezamu.
Gotowe ciasto wstaw do rozgrzanego piecyka na 30 do 40 minut. Po tym czasie chałka będzie gotowa!
Sprawdź też:
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!