Ile soli maksymalnie powinniśmy spożywać dziennie? Gdzie znajdziemy jej nadmiar? Sprawdź, ile spożywa jej dziennie przeciętny Polak.
Dzień dobry, dzisiaj o czymś, co towarzyszy nam codziennie. Bez tego czegoś nie wyobrażamy sobie jedzenia. Co tam jedzenia! Życia! Sól.
Znana od tysiącleci
Przeczytamy o niej w Biblii, znali ją starożytni Rzymianie. W średniowiecznej Europie jej transport wyznaczał drogi handlu międzynarodowego. Powstało tak zwane pojęcie dróg solnych. Na przełomie Średniowiecza i Renesansu zaczęto pozyskiwać ją z wody morskiej.
W XIX wieku nazywano ją białym złotem. Ale na początku XX wieku amerykańskie towarzystwa zaczęły się przyglądać związkowi między wysokością ciśnienia tętniczego a ryzykiem zgonu. Zaczęto zastanawiać się co ciśnienie podwyższa? I tak sól znalazła się w kręgu podejrzanych.
Sprawdź też:
Nie przesadzajmy z sodem
Była i jest podstawową przyprawą i konserwantem. Sól spożywcza to chlorek sodu NaCl. Widzimy ją w solniczce, ale nie widzimy jej gdy jest dodawana do wielu produktów podczas obróbki technologicznej.
W soli kuchennej znajduje się około 40 procent sodu, co oznacza że łyżeczka do herbaty 5 gramów soli – zawiera 2000 miligramów sodu. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do życia, ale tyle maksymalnie dziennie powinniśmy go spożywać – łyżeczkę soli.
Ile soli dziennie można spożywać?
Problem w tym, że jest on nie tylko w soli, ale także w dwuwęglanie sodu występującym w napojach oraz w glutaminianie sodu dodawanym do przypraw, jaj, mięsa, ryb, warzyw, konserw, chleba, serów i wędlin.
W efekcie statystyczny Polak spożywa prawie codziennie prawie 11 gramów soli. To ponad dwa razy więcej niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia.
Posłuchaj: