Nagietek lekarski to nie tylko piękne pomarańczowe kwiaty, które zdobią przydomowe ogródki, ale i ceniona roślina lecznicza, stosowana także w kosmetyce.
Nagietek lekarski (Calendula officinalis L.) jest rośliną jednoroczną z rodziny astrowatych, która przywędrowała do nas znad Morza Śródziemnego. Należy do najważniejszych i najbardziej uniwersalnych roślin leczniczych. Stosowany jest nie tylko w ziołolecznictwie, ale też w kuchni, kosmetyce, a nawet do farbowania tkanin. Wyciągi z nagietka są składnikiem wielu kremów, maseczek regenerujących, toników, balsamów do ciała, szamponów czy maści.
Nagietek w kuchni
Warto wiedzieć, że kwiaty nagietka są jadalne. Są lekko pikantne w smaku, można je dodawać do sałatek lub posypywać nimi kanapki. Ponieważ płatki mają piękny pomarańczowy kolor, używać ich można zamiast szafranu czy kurkumy do barwienia potraw z ryżu czy omletów. Podczas gotowania ładnie pachną, więc bywają też dodawane do zup czy sosów.
Jakie właściwości lecznicze ma nagietek
Od wieków wykorzystywany jest jako roślina lecznicza. W 1150 roku Hildegarda z Bingen doradzała stosowanie go w razie zatrucia:
„Kto by zjadł truciznę, albo gdy kogoś chciano otruć, niech zaparzy nagietka w wodzie, wyciśnie go i ciepły położy na żołądek. Nagietek truciznę rozrzedzi i wypędzi z wnętrzności. Potem niech chory zagotuje wino i wrzuci doń trochę nagietka, a to znowu zagotuje i wypije. W ten sposób z jego ciała wyjdzie wszystko, co było trucizną, albo przez nos, albo w ślinie wykasłanej i wyplutej”.
Surowcem zielarskim są koszyczki lub kwiaty nagietka. Kwiaty zawierają wiele substancji czynnych, m.in. saponiny, flawonoidy, karotenoidy, olejek eteryczny, sterole, związki śluzowe, żywice, gorycze, witaminę C, sole mineralne.
Nagietek stosowany zewnętrznie:
- działa przeciwzapalnie, grzybobójczo i antybakteryjnie,
- przyspiesza gojenie się ran.
Stosowany wewnętrznie działa:
- przeciwzapalnie i przeciwwrzodowo, chroni błony śluzowe
- żółciopędnie, pobudza pracę wątroby
- moczopędnie,
- oczyszczająco, ułatwia usuwanie produktów przemiany materii,
- wzmacnia odporność.
Jak stosować i na co pomaga
- Napary z kwiatów nagietka
- do picia przy dolegliwościach przewodu pokarmowego,
- jako okłady i kompresy w stanach zapalnych skóry, na stłuczenia, żylaki,
- kompresy przy zapaleniu spojówek,
- do płukania w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej.
- Nalewka nagietkowa
- wewnętrznie do picia przy dolegliwościach przewodu pokarmowego, pęcherzyka żółciowego oraz niestrawności,
- zewnętrznie – do okładów.
- Wino nagietkowe
- przy dolegliwościach przewodu pokarmowego,
- na wzmocnienie.
Chcesz dowiedzieć się więcej o zdrowiu? Słuchaj programu „Szlachetne zdrowie” w Radiu Pogoda codziennie o 12:30!
Przeczytaj też:
- Lubczyk – miłość czy maggi? Wyjaśniamy
- Ostropest – roślina, którą warto znać
- Syrop z mniszka: Jak zrobić? Jakie ma właściwości?
- Zioła szwedzkie – na co pomagają?
- Dziurawiec – na co pomaga?