Lubczyk w kulturze ludowej jest postrzegany jako zioło skłaniające do miłości oraz afrodyzjak. Sprawdź, czy rzeczywiście tak działa i jak zrobić z niego zdrową maggi.
Skąd się wziął lubczyk?
Lubczyk to bylina z rodziny selerowatych, silnie ukorzeniona. Choć kojarzy się z polskim rosołem, pochodzi z Afganistanu i Iranu. Używali go już starożytni Rzymianie, którzy hodowali go jako roślinę uprawną. To właśnie wtedy zaczęto go uważać za silny afrodyzjak a nalewki z lubczyku cieszyły się dużym wzięciem.
Ziele na miłość?
W polskiej kulturze ludowej lubczyk ma opinię zioła, które pomaga w miłości. Matki kąpały w nim nowo narodzone dziewczynki, aby w przyszłości nie miały problemów ze znalezieniem męża. Panny próbowały podrzucić go wymarzonym kawalerom do jedzenia lub pod poduszkę. W czasie ślubu zioło przypięte do sukni panny młodej miało zapewnić szczęście małżeńskie. W rzeczywistości pod tym względem lubczyk jest dość przereklamowany. Owszem, ma lekkie działanie pobudzające i wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych, ale nie są to jakieś spektakularne działania. Za to z jego korzeni szerokim gestem czerpie współczesna medycyna.
Lecznicze właściwości korzeni lubczyku
Korzenie lubczyku już w medycynie ludowej były wykorzystywane jako moczopędne. Dziś wielkie firmy farmaceutyczne też korzystają z właściwości leczniczych korzenia tego zioła przy produkcji leków moczopędnych oraz rozkurczowych. Ma działanie przeciwzakrzepowe i pomaga organizmowi w pozbyciu się toksyn. Jest też wykorzystywany w leczeniu niestrawności.
Liść do kuchni
Podczas kiedy korzeń to składnica leczniczych elementów, liście lubczyku wykorzystujemy głównie w kuchni. Dzięki zawartym w nich olejkom eterycznym liście tego zioła nadają aromatu i smaku „umami” – tego samego, który jest w sosie sojowym, maggi, czy w kostkach rosołowych. Dodajemy zatem lubczyk do rosołu i innych zup, wszelkiego rodzaju sosów czy pasztetów. Dodawać go należy w trakcie gotowania, posypanie dania posiekaną natką nie jest dobrym pomysłem. Zioło to jest na pewno dużo zdrowsze niż kostki rosołowe, czy maggi.
Jak zrobić maggi z lubczyku
Przygotuj:
- dwa pęczki lubczyku
- 3 łyżki soli
- 5 łyżek oleju
Lubczyk posiekaj i razem z solą zblenduj, dodając 3 łyżki oleju. Otrzymaną pastę przełóż do słoiczka, a na wierzch wylej resztę oleju. Pasta po każdym użyciu powinna być przykryta olejem. Przechowuj w lodówce i dorzucaj śmiało do zup i sosów.
ZOBACZ TEŻ:
Dodaj komentarz